Archieffoto. Foto: John Verkerk.
Archieffoto. Foto: John Verkerk.

Veroordeelde terrorist opgepakt op vliegbasis Volkel

Algemeen 4.909 keer gelezen

VOLKEL | Er is vorige week woensdag 10 mei een veroordeelde terrorist opgepakt op vliegbasis Volkel. Dat bevestigd het Openbaar Ministerie. Het nieuws kwam naar buiten na een onderzoek van RTL Nieuws

De veroordeelde terrorist en tevens ook aanhanger van IS was aan het werk op de vliegbasis. Hij viel op omdat hij foto's en video's van de omgeving maakte. De marechaussee heeft hem opgepakt en er is een onderzoek ingesteld. "Er is nergens uit gebleken dat de verdachte een strafbaar feit heeft gepleegd of van plan was te plegen", laat een woordvoerder van het OM weten. De verdachte is vrijdag 12 mei dan ook weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar hem is zo goed als afgerond. 

De man werd anderhalf jaar geleden, in september 2015, aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Hij wilde zich in het strijdgebied in Syrië aansluiten bij een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg hiervoor twee jaar cel. Volgens de rechtbank werd de man steeds 'extremer in zijn geloof', is hij aanhanger van het 'jihadistisch gedachtegoed' en 'voorstander van IS'. De man is sinds een paar maanden op vrije voeten. Hij maakte deel uit van een groep mensen die voor een bouwbedrijf graafwerk doet op de vliegbasis. 

Hoe de man op de Vliegbasis terecht is gekomen, wordt nog uitgezocht. Wel is bekend dat hij werkte bij een extern bedrijf dat graafwerkzaamheden op de basis uitvoerde. "De man viel in voor een zieke collega", weet een woordvoerder van Defensie. "Mensen komen echt niet zomaar op de vliegbasis terecht, dus daar wordt nog wel onderzoek naar gedaan", laat de woordvoerder weten. 

Het is nog niet bekend of de veiligheidsmaatregelen op Vliegbasis Volkel worden aangescherpt.