Dick Hermans en zijn kleinzoon Luuk voor 't Museumke.
Dick Hermans en zijn kleinzoon Luuk voor 't Museumke. Foto:

Megens museum opent op 10 september de deuren

MEGEN | Dick Hermans (68) opent op zondag 10 september, tijdens Open Monumentendag, de deuren van 't Museumke. De gemeente Oss heeft er daardoor een museum bij. In het kleine museum aan de Kapelstraat 36a in Megen zijn oude boerengereedschappen te zien, maar ook oude handgereedschappen van de timmerman, metselaar en tegelzetter.

door Leon Voskamp

Hermans verzamelde al vele jaren oude (boeren)gereedschappen, maar bewaarde die veelal in kisten of ik een kast. "Zo'n anderhalf jaar geleden besloot ik dat het zonde was om niets met de verzameling te doen. Ik bleef ook maar oude gereedschappen binnenkrijgen en toen ontstond het idee om er een klein museum van te maken. Alles wat binnen en buiten hangt zijn 'krijgertjes'." Qua locatie gebruikt hij de stal van de Welsh pony die hij 32 jaar had. "Een stokoud beest, de dierenarts had het nog nooit meegemaakt. Na het overlijden van de pony heb ik de schuur helemaal schoongemaakt en vervolgens sober aangepast. Op diverse plekken heb ik schappen gemaakt waarop ik gereedschappen kan tentoonstellen."

Roestig
Binnen zijn er oude handgereedschappen te vinden, buiten hangen boerengereedschappen. "Hoe ouder hoe liever. Het moet allemaal roestig zijn", aldus de Megenaar. Zijn verzameling is divers: van een riek, een schoffelmachine tot oude karrenwielen, een pomp, korenmolen en een fietskar. "Van sommige gereedschappen weet ik niet wat het is. Het is vaak op verzoek van een boer handmatig gemaakt door een smid. Er zijn gereedschappen die meer dan 100 jaar oud zijn. Ik hoop dat als mensen ook oude gereedschappen hebben, ze aan mij denken."

Toekomst
Op 10 september gaan de deuren open van 14.00 tot en met 18.00 uur. Met een bordje staat de toegang aangegeven. Kleinkinderen Seff, Luuk, Tijl en Bo brengen in samenzang met de Megra's een eigen geschreven openingslied ten gehore. "Het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' van de Open Monumentendag past perfect bij mijn museum. De komende jaren wil ik me graag aansluiten bij deze dag en nog meer mensen de gereedschappen laten zien. Wat ik verder met het museum ga doen? Ik zie wel hoe het zich gaat ontwikkelen. Als bijvoorbeeld schoolklassen graag langs willen komen, vind ik dat hartstikke leuk." Hermans is bereikbaar via (0412) 46 28 03.