Afbeelding
Foto: Freek van de Venne

Vals geld in omloop in Grave

112 2.108 keer gelezen

GRAVE | De politie in Grave heeft een aangifte opgenomen van fraude waarbij valse bankbiljetten van 50 euro werden gebruikt.

De aangeefster had via een advertentiewebsite een mobiele telefoon te koop aangeboden. Hierna meldde zich een man die het apparaat overnam voor een bedrag van 500 euro. De man betaalde met tien biljetten van 50 euro, die bij een latere controle vals bleken te zijn. Opmerkelijk is dat de politie eerder ook een aangifte van een soortgelijk feit had opgenomen in Boxmeer. In dit geval werd de aangever, die ook een mobiele telefoon had aangeboden via dezelfde advertentiesite, benadeeld met een bedrag van 550 euro. Ook hier werd betaald met elf valse biljetten van 50 euro.

De politie waarschuwt voor deze methode, om via advertentiewebsites aangeboden artikelen, te betalen met valse eurobiljetten. Laat de aanbieder zich identificeren en controleer de bankbiljetten op echtheid. Hiervoor kunt een app "Echt of Vals+" downloaden via de appstore (IOS) of playstore (Android) van de Nederlandse Bank N.V. Mocht blijken dat de aanbieder poogt te betalen met een vals bankbiljet, dan kunt u bellen met het alarmnummer 112.

Technisch onderzoek
In alle gevallen wordt het valse geld door de politie in beslag genomen. De eerste stap is dat de politie een onderzoek instelt naar de vraag of het om echt of vals geld gaat. Is het vals, dan stuurt de politie de biljetten door naar De Nederlandsche Bank. Hier wordt het geld bewaard en wordt er onderzoek gedaan naar de herkomst. Op die manier probeert men illegale drukkerijen en verdachten te achterhalen.

Getuigen
Beschikt u over informatie die verband kan houden met de uitgifte van vals geld, neem dan contact op met de politie op 0900-8844. Meld Misdaad Anoniem kan ook, bel dan 0800-7000.

Meest gelezen