Afbeelding

Wat is een VCA certificaat en waarvoor kun je het gebruiken?

112 431 keer gelezen

Alhoewel een VCA certificaat niet verplicht is in Nederland kan het alsnog een meerwaarde hebben in een aantal sectoren. Als je zo'n VCA cursus hebt afgerond dan toont het namelijk aan dat je goed op de hoogte bent van de regels omtrent de veiligheid. Daarnaast laat het zien dat je de weet hoe je risico's kunt beperken en welke maatregelen er mogelijk zijn. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer opdrachtgevers een VCA certificaat eisen in bepaalde werkgebieden.

Overigens is het goed om te weten waar VCA überhaupt voor staat. Het is een afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met zo'n certificaat ben je in principe in staat om iedere dag op een gezonde en veilige manier te werken. Het is dus niet verplicht om te hebben, maar alsnog kan een opdrachtgever het wel van je eisen. Dan zul je een VCA opleiding moeten volgen zodat je uiteindelijk het diploma kunt halen.

Als jij ook een VCA cursus wilt gaan volgen dan zul je een keuze moeten gaan maken uit een aantal opties. Er zijn namelijk een paar verschillende soorten cursussen die je kunt volgen. Zo heb je de VCA Basis opleiding, wat natuurlijk de basisversie is. Deze is met name handig als je werkt op een bouwterrein of in een andere risicovolle omgeving. Je toont met een VCA Basis certificaat aan dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu. Als je een leidinggevende of een ZZP'er bent dan moet je een VCA VOL certificaat hebben, wat dus een ander type cursus is.

Ook kun je ervoor kiezen om een VIL VCU cursus te gaan volgen. Deze opleiding is speciaal bedoeld voor intercedenten en uitvoerenden in de uitzendbranche. Daarnaast kan je ook een VCA Groen halen, wat gefocust is op mensen die werkzaam zijn in de groenvoorziening. Dit zijn dus stuk voor stuk verschillende cursussen die een andere doelgroep hebben. In principe kan je elk certificaat halen, maar dit zal over het algemeen niet echt nut hebben doordat je normaliter niet in elke doelgroep zal vallen.