Logo 112brabantnieuws.nl

Coronavirus in het nieuws

  •   keer gelezen   112

2020 is nog maar net begonnen, maar de nieuwssites hebben al aardig wat te verwerken gehad. Naast het gebruikelijke nieuws over delicten of andere zaken was er ook de berichtgeving over het coronavirus in China. Op 27 februari 2020 werd bekend dat ook de eerste patiënt in Nederland met COVID-19 is gevonden. Daarmee kwam het coronavirus opeens erg dichtbij. Zeker omdat een relatief groot aantal van de eerste besmettingen in Noord-Brabant plaatshadden.

Coronavirus in Nederland

Momenteel is er iedere dag nieuws over het coronavirus en alles wat hiermee te maken heeft. De berichtgeving over het coronavirus ofwel de ziekte COVID-19 lijkt momenteel de hele wereld in zijn greep te hebben. Zeker nu ook in Nederland meerdere mensen besmet blijken te zijn met het coronavirus, waarvan een groot aantal zelfs in Noord-Brabant. Waarschijnlijk gaat het aantal besmette Nederlanders nog oplopen. Deskundigen zijn dag en nacht bezig om te kijken hoe dit aantal zo laag mogelijk gehouden kan worden. Sommige mensen zijn vrij laconiek over het feit dat dit virus ook in Nederland is geconstateerd. Anderen jaagt het angst aan. Toch is het in beide gevallen belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige stand van zaken. Het RIVM geeft het laatste nieuws over het virus en men kan hier ook lezen wat de protocollen zijn.

Het laatste nieuws op het gebied van COVID-19

De meeste gevallen die tot nu toe in Nederland zijn geconstateerd, zijn te herleiden naar de risicogebieden. Toch is dat niet bij alle gevallen zo. Er zijn casussen waarbij het nog niet duidelijk is hoe de patiënt is besmet. In een aantal situaties komt de besmetting via familieleden. Niet iedereen ligt in het ziekenhuis, sommige patiënten verblijven thuis in isolatie. Dit zijn meestal de patiënten die geen heftig ziektebeeld hebben. Natuurlijk kan iemand die zichredelijk voelt op zijn gemak deze 'verplichte vrije' tijd gebruiken om thuis belangrijke zaken te regelen. Zoals contracten, verzekeren en energieleveranciers vergelijken, bijvoorbeeld. Maar er zijn wel behoorlijk wat protocollen waar iemand mee te maken krijgt om te voorkomen dat huisgenoten worden besmet. In isolatie zitten is weer wat anders dan in quarantaine zijn. Dit laatste is meestal een voorzorgsmaatregel die genomen wordt bij mensen die zelf (nog) niet ziek zijn, maar waarbij wel een reële kans op COVID-19 bestaat.

Als iemand symptomen heeft

Natuurlijk is het belangrijk als iemand bepaalde symptomen heeft en ook nog eens in een risicogebied is geweest dat hier gelijk contact over wordt opgenomen met de huisarts of de GGD. Om te voorkomen dat er meer mensen besmet worden, is het noodzakelijk de huisarts telefonisch te contacteren in plaats van langs te gaan bij de praktijk. Op de website van de RIVM kan er op de meeste vragen een antwoord gevonden worden, zoals wanneer iemand in verband met het coronavirus thuis moet blijven of hoe een besmetting eventueel voorkomen kan worden.

Wees goed geïnformeerd

De website van de RIVM wordt regelmatig geüpdatet met de laatste informatie. Op de website van Buitenlandse Zaken kan men zien wat het reisadvies is voor bepaalde gebieden. Het is verstandig om het reisadvies te checken voordat men een trip gaat plannen. Iedereen wordt geadviseerd om veel de handen te wassen en op de juiste manier te hoesten of te niezen in de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Zijn mensen besmet dan komen er ook in de thuissituatie nog een flink aantal voorschriften bij. Wie andere vragen heeft kan hiermee terecht bij de lokale GGD of de eigen huisarts. Ook heeft de Rijksoverheid een landelijk informatienummer geopend: (0800) 13 51.

Meer berichten