Logo 112brabantnieuws.nl
Bloemen op de Julianasingel. (Foto: Gabor Heeres, Foto Mallo)
Bloemen op de Julianasingel. (Foto: Gabor Heeres, Foto Mallo)

Bernheze wist vanwege privacyregels weinig over statushouder die Rik doodstak

  •   2138 keer gelezen   112

HEESCH | Van de 25-jarige statushouder uit Sudan die op zondagochtend 19 april de 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch zonder enige reden doodstak in Oss was bekend dat hij mogelijk psychische klachten had. Dit is echter altijd een vermoeden geweest en was niet bekend bij VluchtelingenWerk en de gemeente Bernheze. Dat staat in een onderzoek van Necker van Naem.

Na het dodelijke incident werd een onderzoek ingesteld. Het onderzoeksbureau zegt dat de gemeente Bernheze beperkte informatie had om een goede inschatting te maken wat er voor hulpverlening en huisvesting nodig was voor de statushouder. Vanwege privacyregels kreeg de gemeente geen inzicht in het medische dossier en bij de toewijzing kreeg het beperkte informatie van het COA en het AZC. 'Met name bij statushouders met sociaal-medische problematiek is meer informatie nodig voor zowel het bepalen van passende huisvesting als de invulling van de ondersteuning. Daarbij hebben gemeenten geen mogelijkheid om het COA te vragen naar plaatsing in een andere gemeente als blijkt dat de eigen gemeente niet voldoende is toegerust voor de problematiek die speelt bij de statushouder', is te lezen. Necker van Naem meldt dat de gemeente Bernheze ondanks de beperkte informatie wel goed heeft gehandeld inzake huisvesting en ondersteuning. Wel is er een punt van kritiek: de communicatie tussen gemeente, VluchtelingenWerk en de woningcorporaties moet beter.

Reactie college Bernheze
'Wij realiseren ons dat met deze inzichten en voorgenomen acties het verdriet van denabestaanden van Rik van de Rakt niet kan worden weggenomen. In die zin vinden wijhet wrang om te constateren dat de inzet van gemeente en onze partners weliswaargroot is geweest maar de dood van onze inwoner niet heeft kunnen voorkomen. Wijverwachten echter dat met dit onderzoek in ieder geval recht is gedaan aan het beantwoorden van de vragen die wij en de samenleving hadden over de rol en de verantwoordelijkheid van de gemeente rondom de huisvesting en ondersteuning van dezestatushouder. Wij menen dat een verbetering van het systeem van toewijzing, informatiedeling en duiding van deze informatie bijdraagt aan een succesvolle invulling van detaakstelling van gemeenten bij de huisvesting en ondersteuning van statushouders meteen sociaal-medische problematiek.'

Meer berichten