Logo 112brabantnieuws.nl
<p>Bloemen op de Julianasingel. (Foto: Gabor Heeres, Foto Mallo)</p>

Bloemen op de Julianasingel. (Foto: Gabor Heeres, Foto Mallo)

Tbs met dwangverpleging geëist tegen man die Rik van de Rakt doodstak

  •   keer gelezen   112

DEN BOSCH/OSS/HEESCH | Tegen de 26-jarige man die op zondagochtend 19 april 2020 de 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch uit het niets doodstak op de Julianasingel in Oss, is vandaag tbs met dwangverpleging geëist. “Rik was nog maar 18 jaar en werd om niets doodgestoken. Dat is bijna niet te geloven en dat grijpt ook mij aan”, aldus de officier van justitie. “Het is voor de maatschappij, maar zeker ook voor de verdachte goed dat hij is opgepakt en voorlopig niet meer vrijkomt.”

Rik was op 19 april met zijn fiets op weg naar zijn werk in Oss, toen hij op de kruising van de Julianasingel met de Doctor Saal van Zwanenbergsingel zonder enige reden werd neergestoken door een 25-jarige man uit Sudan. De verdachte deed dat in een psychose. Rik overleed korte tijd later. De verdachte werd later in de ochtend aangehouden op het station in Oss, waar hij in verwarde toestand liep. Op zijn fiets, kleding en schoenen zaten bloeddruppels en op zijn bagagedrager lag een mes met daarop bloed van Rik. Er waren veel bewijzen tegen de verdachte. Zo hebben diverse getuigen hem gezien en hij stond op bewakingsbeelden.

‘Ernstig verward’
“Al vanaf het begin hielden wij rekening met een ernstig verwarde verdachte”, zegt de officier van justitie. “Daarom zijn ook direct onderzoeken gedaan naar zijn toestand door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Daaruit blijkt dat de man ernstig getraumatiseerd is, met name door de oorlog in zijn geboorteland. Hij is bekend met wanen, psychoses en hallucinaties. Uit het rapport van de psychiater blijkt dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was. Er is ook geen enkel motief gevonden voor het doden van Rik. Hij lijkt echt een willekeurig slachtoffer en dat maakt het allemaal extra wrang”, aldus de officier van justitie. “Wie een misdaad pleegt terwijl hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, krijgt in ons land geen (gevangenis)straf. De dader kan wel de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging krijgen en dat hebben wij vandaag dan ook geëist. Deze man is zonder behandeling een groot gevaar voor de maatschappij.”

Meer berichten