Logo 112brabantnieuws.nl

Tbs met verpleging voor man die Rik van de Rakt doodstak in Oss

  •   keer gelezen   112

OSS | De rechtbank Oost-Brabant legt tegen de 26-jarige man die op 19 april 2020 de 18-jarige Rik van de Rakt doodstak in Oss tbs met verpleging op. Hij verkeerde in een psychose en is volledig ontoerekeningsvatbaar. De man uit Soedan moet de nabestaanden een schadevergoeding van zo’n 40.000 euro betalen.

Rik fietste op 19 april ‘s ochtends naar zijn werk, toen hij werd aangevallen door een man uit Soedan, die als statushouder in Heesch woonde. Rik werd zwaargewond langs de Julianasingel in Oss aangetroffen met een steekwond in zijn rug. De verdachte werd kort daarna in verwarde toestand aangetroffen op het treinstation in Oss.
Volgens de rechtbank was de dader ‘s ochtends zijn huis verlaten omdat hij bang was dat insecten of onzichtbare dingen hem wilden doden. Hij zette zijn fiets bij een tankstation en rende in de omgeving heen en weer op het fietspad. Toen Rik langs fietste, rende hij ernaar toe en stak hem met een mes in zijn rug. Beiden kenden elkaar niet.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De man was in 2018 vanuit Soedan naar Nederland gekomen en vroeg asiel aan vanwege meerdere ernstige gebeurtenissen in zijn thuisland. Een psychiater en een psycholoog stelden vast vast dat er sprake is van een posttraumatische stressstoornis en een paranoïde psychose die waarschijnlijk voortkomen uit dat verleden. Hij was bij het moment van de steekpartij ervan overtuigd dat Rik hem wilde vermoorden en stak hem daarom neer. Deskundigen, de officier van justitie en de rechtbank beschouwen hem als volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij is niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel kreeg hij tbs met verpleging opgelegd. Er is namelijk grote kans op herhaling als hij niet langdurig en intensief wordt behandeld.

Meer berichten