Logo 112brabantnieuws.nl
<p>Vaten aangetroffen na arrestatie Toon R. (Foto: OM Oost-Brabant Twitter)</p>

Vaten aangetroffen na arrestatie Toon R. (Foto: OM Oost-Brabant Twitter)

OM: ‘Verdachte is tijdens zijn vlucht voor de politie doorgegaan met criminele activiteiten’

  •   keer gelezen   112

DEN BOSCH | Opnieuw ging het vandaag in de rechtbank in Den Bosch over Operatie Alfa. Dit keer kwam het Openbaar Ministerie met bewijs tegen Lithenaar Toon R., die ruim een jaar geleden werd aangehouden in Ede en waar de politie in een vakantiehuisje drugs en een vuurwapen aantroffen.

Toon R. was lange tijd onvindbaar voor de politie, maar op 18 mei werd de voortvluchtige Lithenaar door een arrestatieteam opgepakt in Ede. De politie trof naast een doorgeladen vuurwapen van het merk Beretta tientallen XTC-pillen en een handelshoeveelheid methamfetamine. In een bus bij de woning werden onder meer zoutzuur en andere chemicaliën gevonden in ruim dertig vaten en jerrycans. “Dit zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Voor ons is het meer dan duidelijk dat hij bezig was met voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs”, aldus de officieren van justitie tijdens de zitting. Of zoals persofficier van justitie Janine Kramer zegt: “Het lijkt erop dat hij tijdens zijn vlucht voor de politie gewoon is doorgegaan met criminele activiteiten.” 

Gesprekken
Het OM kwam onder andere met Encrochat-gesprekken met medeverdachten. “Hij sprak onder zijn alias dirtyharry onder meer over een Beretta 7.65, die hij altijd bij zich heeft, ‘zelfs nu’. Zoals gezegd werd een vuurwapen van precies dat merk en kaliber in het vakantiehuisje in Ede aangetroffen.” En ook zeggen ze: “Uit de chatgesprekken kan worden opgemaakt dat de verdachte in deze zaak 1400 liter zoutzuur heeft besteld, maar dat er maar 700 kon worden geleverd. Deze bevinding past bij de aangetroffen hoeveelheid van 720 liter.” Het OM noemt het ook opvallend dat op een laptop van de verdachte bestanden werden gevonden van een proces-verbaal van voorgeleiding uit het onderzoek rond Operatie Alfa van drie familieleden. ‘Dit soort documenten van andere aangehouden familieleden werd ook fysiek gevonden. Ze maken normaal gesproken onderdeel uit van het strafdossier. Het is niet duidelijk hoe deze documenten in het bezit van de verdachte kwamen’, schrijft het OM.

Meer berichten