Logo 112brabantnieuws.nl
<p>Politieactie in Hoogheuvelstraat.&nbsp;</p>

Politieactie in Hoogheuvelstraat. 

OM over drugshandel Osse organisatie: ‘Het ging niet alleen om woorden, maar ook om daden’

  •   keer gelezen   112

Zaak 8 en 9 in het onderzoek rond Operatie Alfa werden vandaag inhoudelijk behandeld in de rechtbank Oost-Brabant. Een vondst van 1561 cocaïne in uitgeholde boomstammen en het verwerken van een partij MDMA.

Op 7 augustus 2018 werd door de Belgische douane in de haven van Antwerpen 1561 kilo cocaïne ontdekt in uitgeholde boomstammen. Ze lagen in een container die was geladen in Colombia. De cocaïne had een straatwaarde van meer dan 70 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit onderzoek betrokkenheid van de leider van de criminele organisatie bij de invoer van deze cocaïne. ‘Het belangrijkste bewijs dat hij met een Belg en een aantal anderen betrokken was, blijkt uit verschillende afgeluisterde gesprekken in ‘De Schuur’ op het kamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. De schuur werd door de organisatie ook wel ‘Het Kantoor’ genoemd en was dé ontmoetingsplek en vergaderlocatie van het criminele samenwerkingsverband. In de periode tussen 23 juli 2018 en 18 augustus 2018 vonden tussen de vermeende leider van de organisatie en zijn Belgische kompaan in de schuur verschillende ontmoetingen plaats, waarin uitgebreid en gedetailleerd over dit transport werd gesproken’, schrijft het OM. Na de onderschepping van de cocaïne werd de Belgische verdachte ter verantwoording geroepen op het woonwagencentrum in Oss. Onder de auto van de Belg werd een GPS-tracker geplakt. De officier van justitie: “Dit kan in het licht van het dossier maar één doel hebben gehad: kennelijk wilde de verdachte controle hebben op de bewegingen van zijn kompaan in relatie tot de import van de 1561 kilo cocaïne.”

MDMA
Op 21 februari 2019 waren er volgens het OM zes verdachten op het kamp bezig met blauwe vaten. Kort daarvoor verscheen een wit busje waar meerdere dozen uit werden gehaald. “Uit gesprekken concluderen we dat het om een flinke partij MDMA danwel methamfetamine zou gaan. Wat eerder op de dag zei de vermeende leider van de organisatie nog: “Rond acht uur komen ze die M brengen.” De binnengekomen handelswaar werd bestempeld als ‘mooi spul’ en werd vervolgens in ‘De Schuur’ door meerdere leden verdeeld, gewogen en verpakt. Zo’n anderhalf uur later was de klus kennelijk geklaard en vertrokken ze weer’, aldus het OM. Het OM gaf aan door afgeluisterde gesprekken een duidelijk beeld te hebben waar de verdachten zich die avond mee bezig hielden: het wegen en verpakken van drugs. “Daarbij komt dat de camerabeelden bevestigen dat verdachten die avond niet alleen praatten over het verwerken van de drugs. Ze sjouwden met tonnen en wogen af, kortom, ze verrichtten ook actief handelingen die pasten bij de inhoud van de gesprekken en de duiding daarvan. Met andere woorden: het ging niet alleen om woorden, maar ook om daden.”

Meer berichten