De Hoogheuvelstraat in Oss. (Foto: Thomas)
De Hoogheuvelstraat in Oss. (Foto: Thomas)

‘Groep volop bezig met de handel in vuurwapens’

112

Het Openbaar Ministerie verdenkt een criminele organisatie uit Oss van de grootschalige handel in vuurwapens. Dat werd maandag besproken in de elfde zaak rondom Operatie Alfa.

Uit afgeluisterde gesprekken in ‘De Schuur’ op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss hoort de politie dat de organisatie volop spreekt over de handel in vuurwapens, onderdelen van vuurwapens en munitie. In november 2019 werden op het kamp en op andere plekken grote wapenvondsten gedaan. In een ondergrondse ruimte van het kamp trof de politie een compleet wapenarsenaal aan. De officier van justitie: “En daar zat grof geschut bij. Het ging om volautomatische vuurwapens zoals machinegeweren, militaire aanvalswapens dus. Deze groep is volop bezig met de handel in vuurwapens, zoveel is wel duidelijk. De gesprekken, de beelden, de vondsten en de DNA-matches vormen een schat aan bewijs daarvoor.” ‘In een verborgen ruimte van een busje werden tijdens Operatie Alfa grote hoeveelheden met (automatische) vuurwapens gevonden, net als magazijnen, patronen en een geluiddemper. Verder zijn ook vuurwapens, onderdelen van vuurwapens en patronen aangetroffen bij individuele verdachten en zijn er meerdere DNA-matches van leden van de organisatie gevonden op (onderdelen van) vuurwapens’, schrijft het Openbaar Ministerie. Dankzij camerabeelden en audio-opnames zien ze dat er ook wordt geschoten met de vuurwapens, zoals op 31 december 2018 en 1 januari 2019.

Witwassen
In zaak 12 gaat het om witwassen en ‘de pot’ van de organisatie. In een verborgen ruimte in een slaapkamer in een woning op het kamp werd ruim 263.000 euro gevonden. Lees hier meer.