Politie in de Listzgaarde. (Foto: Gabor Heeres / Foto Mallo)
Politie in de Listzgaarde. (Foto: Gabor Heeres / Foto Mallo)

Ossenaar op gruwelijke wijze om het leven gebracht: OM eist 16 en 7 jaar cel tegen verdachten

112

OSS | Het Openbaar Ministerie eist tegen de hoofdverdachte van het doodsteken van de 63-jarige Ossenaar Peter Hovens een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 16 jaar. Een medeverdachte moet 7 jaar de cel in als het aan het OM ligt. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank in Den Bosch.

De Ossenaar werd op 23 februari 2019 dood gevonden in een woning op de tiende verdieping van een flat aan de Lisztgaarde in Oss. Hij bleek acht keer te zijn gestoken met waarschijnlijk een groot mes, had dertig snijwonden op zijn hele lichaam en meerdere botbreuken. Twee verdachten kwamen in beeld dankzij camerabeelden in het appartementencomplex. Ze duiken later ook op andere plekken op, zoals als ze meer dan 1.000 euro pinnen met de bankpas van het slachtoffer. Eén van de twee verdachten wordt enkele dagen later na de moord op Hovens aangehouden als hij betrokken is bij een autokraak in Eindhoven. Hij is dan nog niet in in beeld als moordverdachte en vlucht na zijn vrijlating net als de medeverdachte naar thuisland Polen. Als ze daar worden aangehouden en worden overgeleverd aan Nederland, blijkt uit onderzoek dat ze elkaar niet kenden. Ze troffen elkaar die middag in Den Bosch en gingen naar Oss omdat één van de verdachten wraak wilde nemen vanwege zijn zus. De vrouw was een vriendin van Hovens en overleed in mei 2017 aan een natuurlijke dood. Haar broer was er echter van overtuigd dat ze is vermoord en zat er psychisch helemaal doorheen. Als het duo bij de woning van Hovens komt, glippen ze naar binnen en wordt Hovens aangevallen. De Ossenaar overleeft de aanval niet. Op de kleding van het slachtoffer wordt DNA van de verdachten aangetroffen. Ook verklaringen van getuigen en telefoon- en bankgegevens wijzen op de betrokkenheid van de twee. Er is geen steekwapen gevonden, dat is waarschijnlijk in Amsterdam in het IJ gegooid, net als spullen uit de woning van Hovens.
De broer van de zus die was overleden wordt door het OM verantwoordelijk gehouden voor het steken en brute geweld en gebruik maken van de pinpas en wegnemen van andere goederen. Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 16 jaar. Tegen de andere Pool is 7 jaar cel geëist.