Logo 112brabantnieuws.nl
<p>Onderzoek rondom de Hoogheuvelstraat in Oss. (Foto: Thomas)</p>

Onderzoek rondom de Hoogheuvelstraat in Oss. (Foto: Thomas)

Lange celstraffen in proces ‘Operatie Alfa’, Martien R. krijgt 16 jaar

  •   keer gelezen   112

OSS | Martien R. is maandag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. Volgens de rechter gaf hij ruim 1,5 jaar leiding aan een criminele organisatie die zich onder andere bezig hield met drugs- en wapendelicten, witwassen en diefstallen. 13 andere verdachten in het proces ‘Operatie Alfa’ kregen een gevangenisstraf tussen de 1 en 10 jaar.

Gedurende anderhalf jaar luisterde de politie gesprekken af in een schuur op een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Ook werd er meegeluisterd met gesprekken in auto’s en een woning op het kamp. Tijdens een enorme, dagenlange operatie in november 2019 werden er in de Hoogheuvelstraat, maar ook op andere locaties in onder andere Oss, Berghem en Lith honderden kilo’s drugs en tientallen (automatische) wapens, honderden kogels en enkele explosieven aangetroffen. Vijftien verdachten werden door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht. Ze worden verdacht van onder andere deelname aan een criminele organisatie, drugsdelicten, handel in vuurwapens en witwassen. Tijdens 15 zittingsdagen in mei, juni en juli 2020 werden de zaken inhoudelijk behandeld. De rechtbank deed uitspraak in 14 zaken. De vijftiende wordt later behandeld omdat een verdachte van advocaat is gewisseld. Lees hier meer over alle uitgedeelde straffen.

Reactie OM
Hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers is tevreden met de uitspraak. “Deze veroordelingen laten zien dat wij als gezamenlijke overheid in staat zijn om daadwerkelijk op te treden tegen dit soort criminaliteit. Hoewel de aanpak van dit criminele samenwerkingsverband effectief is gebleken, is de strijd tegen ondermijnende criminaliteit alles behalve voorbij. Sterker nog: de aard en omvang van dit probleem blijft verontrustend en vraagt om een lange adem en een intensieve samenwerking met onze partners.”

Meer berichten