Logo 112brabantnieuws.nl
Veel politie bij het stadion van TOP Oss.
Veel politie bij het stadion van TOP Oss.

‘Optreden van de politie was volkomen onnodig, buitenproportioneel en misplaatst’

  •   keer gelezen   112

OSS | De massale inzet van politie vrijdagavond rondom het stadion van TOP Oss en de inval van de Mobiele Eenheid in supporterskroeg Dikke Piet is keihard aangekomen bij de Osse aanhang. Een deel van de supportersvereniging heeft per direct de taken neergelegd en mogelijk volgen er meer. Of Dikke Piet ooit nog opengaat, is nog maar de vraag.

Al voor de wedstrijd was er heel veel politie rondom het Frans Heesen Stadion. De reden was dat burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans het gebied had aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Bij de politie waren er signalen binnengekomen dat aanhangers van TOP Oss acties hadden voorbereid tegen de politie, tegen hun club of vanwege de coronamaatregelen van de overheid. Hierbij zou sprake kunnen zijn van vernielingen, een confrontatie met de politie of tussen grote groepen personen. In eerste instantie bleef de politie wat uit het zicht, maar op een gegeven moment kwamen er zo’n elf ME-bussen richting het gebied achter de C-tribune, waar ook de kroeg Dikke Piet is gevestigd. Toen de Mobiele Eenheid binnenviel, zaten daar tientallen TOP Oss-supporters binnen. Een voor een werden ze naar buiten gehaald om te fouilleren en van de legitimatiebewijzen werd een foto gemaakt. Tien supporters werden aangehouden, onder andere op grond van de Wet ID, belediging en omdat iemand een bivakmuts bij zich had. Of er verder spullen zijn gevonden, zoals vuurwerk, is niet bekend. 

Reactie supportersvereniging
Christian van Lieshout was één van de supporters die in de kroeg zat en mee naar buiten moest. Als lid van de supportersvereniging wilde hij daarna in overleg met het bestuur van TOP Oss, maar iets verderop werd hij opnieuw met zijn handen tegen de muur gezet. “Uiteindelijk heb ik kort met Peter Bijvelds (directeur TOP Oss) gesproken, maar die gaf aan volledig buitenspel te staan in deze. Hij betreurde de situatie maar er was niets dat hij kon betekenen, de politie had de volledig controle overgenomen. Op verzoek van Peter bleef ik buiten nog heel even hangen om de situatie te monitoren. Er heerste een betrekkelijke rust onder de supporters die het nog steeds niet snapten. Kort sprak ik nog met de uitbater van Dikke Piet, die aangaf de sleutel van het home te hebben moeten inleveren bij de politie, er helemaal klaar mee te zijn en niet meer open te gaan.” Na het verlaten van het stadion richting stad viel op dat er enorm veel politie in de buurt was. “Ook in de stad stond op een meter of 50 continu een politiebus de situatie in de gaten te houden. De rest van de avond verliep rustig.”
Over de reden van de inval is hij nog steeds verbaasd, net als vele andere supporters. “De lokale driehoek (politie en gemeente Oss) zouden bang zijn voor rellen. Voor mij geldt dat beide punten voor mij onbekend zijn. Nee, het gaat sportief niet goed, dat is waar. Maar onvrede richting het bestuur, daar is mij niets van bekend en heb ik binnen de supporters ook niets van vernomen.”

‘Mijn TOP Oss hart bloedt’
Uit onvrede over het politieoptreden stopt hij per direct als bestuurslid van de supportersvereniging. “Jarenlang, sinds het najaar van 2005, heb ik me namens de supportersvereniging ingezet om de boel beter en klantvriendelijker te krijgen voor supporters. Ze niet als criminelen te behandelen maar gewoon als mensen, zoals iedereen. Nog steeds denk ik dat hiermee de meeste winst te halen is. Gaat er een keer iets mis? Dan straf je de dader en niet een groep. Gisteravond is voor mij de welbekende druppel geweest. Het optreden van de politie, wat volkomen onnodig was, buitenproportioneel en misplaatst, heeft me doen besluiten om per direct al mijn taken voor de supportersvereniging neer te leggen. Met een veiligheidsdriehoek als de onze (twee van de drie) heb je geen vijanden meer nodig. Ze zien ons als criminelen en handelen daar ook naar, op basis van onderbuikgevoelens en aannames. Hier kan en wil ik mij niet langer voor inzetten. Mijn TOP Oss hart bloedt.”

Meer berichten