Logo 112brabantnieuws.nl
Rijkswaterstaat begint vrijdag 13 januari met aanleg mobiele dijk in de Maas bij Heijen.
Rijkswaterstaat begint vrijdag 13 januari met aanleg mobiele dijk in de Maas bij Heijen.

Rijkswaterstaat start met aanleg mobiele dijk bij Heijen; noodverordening afgekondigd

  •   keer gelezen

HEIJEN | Rijkswaterstaat start, zoals eerder aangekondigd, op vrijdag 13 januari met de aanleg van een mobiele dijk bij de Paesplas. Dit is een soort ballon van plastic die we vol water laten lopen waardoor deze een afsluiting vormt tussen de Maas en de Paesplas bij Heijen. Om alles in goede banen te laten leiden, heeft burgemeester Peter de Koning van de gemeente Gennep een noodverordening afgekondigd voor het gebied.

Na het aanbrengen van deze mobiele dijk start het pompen om het waterpeil in de plas omhoog te brengen. Naar verwachting bereiken we dan op maandag 16 januari een waterpeil van +1,5m waardoor naar verwachting op die dag de meeste boten en schepen los komen/ los kunnen worden gemaakt. Volgens berekeningen is er ongeveer 750.000m3 water nodig in de haven om deze stijging te bereiken. "Met de aanleg van een mobiele dijk zorgen we ervoor dat de woonboten en schepen die in de haven liggen, gecontroleerd en rustig los kunnen komen van de bodem. Hiermee willen we voorkomen dat de woonboten door een te plotselinge stijging van het water problemen krijgen of in het ergste geval niet loskomen en zelfs water binnen krijgen. We houden alles nauwlettend in de gaten en kunnen de pompen tussentijds stopzetten indien nodig", aldus Rijkswaterstaat.

Noodverordening
Voor het gebied rondom de Paesplas in Heijen heeft burgemeester Peter de Koning van Gennep een noodverordening vastgesteld. Hierdoor heeft de burgemeester een aantal extra bevoegdheden om te kunnen optreden bij eventuele verstoring van de openbare orde. De noodverordening is bedoeld om de werkzaamheden zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen en de veiligheid van burgers en goederen beter te kunnen waarborgen.

Meer berichten