Afbeelding

Bedreigde man verklaarde dat hij schoten hoorde bij dodelijke schietpartij

112 2.788 keer gelezen

OSS | Het gebiedsverbod van drie maanden dat de gemeente Oss op basis van politie-informatie oplegde aan een woning van Oss blijft in stand. Dit bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Er is volgens de politie een reële kans op een aanslag op het leven van de man. Dit levert onaanvaardbare risico's voor de openbare orde en veiligheid op.

In de woning van de man werd op 13 en 16 september 2018 brandgesticht. Bij de tweede brand brandde de woning compleet uit en kon de man zich maar net in veiligheid brengen. Zijn honden overleefden de brand niet. Er is een verdachte aangehouden en de politie heeft het vermoeden dat de branden in opdracht zijn gesticht. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat de Ossenaar in juli vorig jaar een verklaring aflegde in een lopend onderzoek naar een dodelijke schietpartij. De man uit Oss is direct ondergebracht op een veilige locatie buiten de gemeente Oss, omdat de kans op een nieuwe aanslag zeer waarschijnlijk is. De Ossenaar kwam echter onder andere op 4 december terug naar Oss en daarop legde de gemeente hem een gebiedsverbod op. Hij maakte bezwaar tegen dit besluit en stapte naar de rechter. De Ossenaar gaf aan dat hij niet weet wat het motief van de brandstichter is en dat het om een baldadig persoon gaat. Ook zegt hij dat hij over de schietpartij alleen heeft verklaard dat hij schoten hoorde, maar niets heeft gezien.
De voorzieningenrechter vindt het aannemelijk dat de brandstichtingen een op de man gerichte actie waren. Uit de inschatting van het Openbaar Ministerie komt naar voren dat de dreiging ernstig is en de kans op een nieuwe aanslag zeer waarschijnlijk is. Met de arrestatie van de verdachte is dit risico en gevaar niet verdwenen, oordeelt de rechter. Dat de man alleen maar verklaarde dat hij schoten hoorde en niets heeft gezien, is onvoldoende om te oordelen dat er geen concrete vrees aanwezig is.