Afbeelding

12 jaar cel en tbs na mislukte liquidatie op Osse vrouw

112 2.110 keer gelezen

OSS/DEN BOSCH | Een 47-jarige man uit Roermond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging voor poging tot moord op een vrouw in Oss. Daarnaast moet hij de Osse een schadevergoeding betalen van 28.000 euro.

In maart 2015 nam hij onder een valse naam contact op met de vrouw die een rijschool had in Oss. Een dag later meldde hij zich bij de vrouw omdat hij aangaf een lespakket te willen betalen. De Osse vrouw vertrouwde het telefoongesprek al niet helemaal en had haar moeder gevraagd om erbij aanwezig te zijn. In de woning richtte de Limburger een pistool op de vrouw en haalde de trekker over. Een schot schampte de arm van de vrouw. Hij probeerde vaker de trekker over te halen, maar het wapen weigerde. De man sloeg op de vlucht, maar de patroonhouder bleef achter. De recherche kwam de man op het spoor toen bij zijn aanhouding in Duitsland voor een andere strafzaak een vuurwapen zonder patroonhouder werd gevonden. Na schietproeven bleek het pistool te matchen met de gevonden kogel in het Osse huis. Verder onderzoek wees uit dat zijn telefoon ook ter plaatse was tijdens het schietincident. 
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daad heeft genomen en niets heeft willen verklaren. De rechtbank gaat ervan uit dat de liquidatiepoging in opdracht van een ander is verricht, maar de Roermonder heeft daar niets over gezegd. Hij had al een aanzienlijk strafblad met veroordelingen voor geweldsdelicten. Het misdrijf in Oss pleegde hij tijdens een voorwaardelijke invrijheidsstelling waarin hij een klinische behandeling moest volgen. Ondanks dat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar zijn geestesvermogens, konden een psychiater en psycholoog vaststellen dat de man onder meer een persoonlijkheidsstoornis heeft en aan drugs en alcohol is verslaafd. De kans op herhaling wordt hoog in geschat. Daarom vindt de rechtbank het noodzakelijk de man tbs met dwangverpleging op te leggen.

Meest gelezen