Afbeelding

Over misdaad, criminaliteit en ondermijning

Algemeen 518 keer gelezen

Ooit van ondermijning gehoord? Volgens de politie is het een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving. Het betekent een vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Hoe zit dat? 

Bij de onderwereld kun je je natuurlijk wel iets voorstellen. Criminele activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Toch is dat zogenoemde daglicht nodig om deze activiteiten 'succesvol' uit te kunnen voeren en daarom maken criminelen gebruik van legaal transport, opslag, huisvesting, vergunningen en ga zo maar door. Voor de politie wordt het dan vaak als zoeken naar een speld in een hooiberg om illegale activiteiten te ontdekken. 
 
Straatroof staat in het prioriteitenlijstje
Op dit moment krijgen cybercrime, drugsdelicten en fraude en witwassen prioriteit. Ook geweld, inbraken en kinderporno staan in het prioriteitenlijstje van de politie. Daarna volgen mensenhandel, overvallen, straatroof en zware milieucriminaliteit. 
 
Aan sommige dingen kun je zelf iets doen, andere zaken veel minder. Wie niet graag zijn spullen kwijt raakt, zorgt ervoor dat hij veilige sloten op zijn huis heeft zitten en dat hij zijn waardevolle spullen op een veilige manier bij zich draagt. In dat laatste geval doet een anti-treft backpack goede zaken. 
 
Anders wordt het als we spreken over de georganiseerde misdaad in Nederland. Dan is het aan de politie, justitie, douane en allerlei andere instanties om grip te krijgen op het bijvoorbeeld goederenverkeer. 
 
Ook gaat het om de juiste controle op geldverkeer en zelfs personenverkeer is tegenwoordig flink aan de orde. Denk aan de mensenhandel. Hier goed toezicht op houden is geen sinecure. Het verscherpen van controles is een eerste stap. En ook internationale samenwerkingen zijn van belang. 
 
Criminelen in de bovenwereld

In Nederland zijn er steeds meer voorbeelden dat criminelen in de bovenwereld opereren. Daarvoor is het belangrijk dat politie samenwerkt met bedrijven, overheden, internationale justitie en zeker ook burgers. Illegale praktijken die doorsijpelen in de legale economie binnen bedrijven bijvoorbeeld, worden eerst niet opgemerkt. Dat gebeurt op zulke slimme wijze dat mensen niet in de gaten hebben dat er heel wat anders 'aan de achterkant' aan de hand is. 
 
Toch kennen we inmiddels de verhalen van mensen als Willem Holleeder die 'in de bovenwereld' zelfs populair leek te worden, terwijl hij opereerde in de onderwereld. En dan de berichtgeving over de vreemde praktijken die binnen de politie gaande zijn. Het is voer voor verhalen. Medewerkers van de politie zijn ook duidelijk maar mensen en laten zich ook nog wel eens verleiden tot illegale praktijken. Het lijkt een dunne grenslijn tussen wat wel en niet geoorloofd is. 
 
Vat krijgen op knooppunten
In Nederland blijkt dat de georganiseerde criminaliteit tot nu toe vooral gezocht moet worden in het doorvoeren van goederen zoals drugs en geld. Op Illegale wijze. De opsporing daarvan wordt vooral gezocht in de infrastructuur van ons land. Wegen, waterwegen, vliegverkeer en plaatsen waar grote havens zijn. Zie op zulke knooppunten maar eens vat te krijgen. Daar zijn uiteraard meerdere (overheids)instanties bij betrokken. 
 
Dan lijkt de diefstal van een portemonnee of telefoon nog wel mee te vallen, maar toch is de politie zich bewust van de impact van zoiets voor het slachtoffer. Zeker nu er steeds meer geweld aan te pas komt. Juist daarom is het zo van belang dat je jezelf weert tegen welke vorm van criminaliteit dan ook, zolang dat mogelijk is. Dan is de aanschaf van een anti-diefstal rugzak van XD Design een kleine moeite.


Meest gelezen