Logo 112brabantnieuws.nl

Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

  •   keer gelezen

Met behulp van een kachel kunt u op koude dagen een aangename temperatuur creëren in huis. Hartstikke fijn, maar een kachel brengt ook risico's met zich mee. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien er met vuur gewerkt wordt. Eén van de risico's waarmee u te maken kunt krijgen is een schoorsteenbrand. Dit kan behoorlijk wat schade veroorzaken. In het ergste geval brandt uw gehele woning af. U wilt daarom ook niet te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van het feit dat zij de kans op zo'n brand zelf kunnen verkleinen. Geldt dit ook voor u? Dan bent u hier aan het juiste adres. De Schoorsteenbrigade geeft u hieronder namelijk een aantal tips om een schoorsteenbrand te voorkomen. 

Stook uitsluitend met droog hout
Heeft u een houtkachel? Dan is het belangrijk dat u uitsluitend droog hout gebruikt. Uit ervaring weten wij echter dat er genoeg mensen zijn die nat of vochtig hout in hun kachel gooien. Dit verbrandt na verloop van tijd wel, maar het risico op een schoorsteenbrand wordt er ook een stuk groter door. Waarom? Omdat er bij de verbranding van nat hout creosoot vrijkomt. Dit stroperige goedje kan aan de binnenkant van uw rookkanaal blijven kleven. Indien creosoot een temperatuur van 500 graden bereikt, vliegt het in brand. En deze temperatuur wordt in een schoorsteen makkelijk behaald. Indien u uitsluitend droog hout stookt, voorkomt u creosoot in uw rookkanaal. 

Gebruik uw kachel niet bij mist en weinig tot geen wind
Is het mistig buiten? Of staat er niet of nauwelijks wind? Dan raden wij u aan om uw kachel uit te laten. Waarom? Omdat de trek in een schoorsteen dan vaak niet optimaal is. Bij de nieuwere kachels is dit vaak geen probleem, maar bij oudere modellen wel. Indien er te weinig trek is, worden rook en warmte niet goed afgevoerd. Dit kan zodoende in uw rookkanaal blijven hangen. Indien hier ook creosoot aanwezig is, is het wachten tot er een temperatuur van 500 graden bereikt is. Vervolgens zal er zeer waarschijnlijk een schoorsteenbrand ontstaan. 

Schoorsteenveger inschakelen
Een schoorsteenbrand voorkomen wordt een stuk makkelijker wanneer u uw schoorsteen jaarlijks veegt. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan een professionele schoorsteenveger. Hij weet namelijk precies hoe hij uw rookkanaal moet vegen. Daarbij komt dat hij special technieken kent en over allerlei hulpmiddelen beschikt. Uw rookkanaal wordt op deze manier goed schoon. Hierdoor kunt u uw kachel straks op een veilige manier gebruiken. Denk nu niet dat er helemaal geen schoorsteenbrand kan ontstaan. Dit is helaas nooit geheel uit te sluiten, maar de kans is wel aanzienlijk kleiner.

Meer berichten