Op de Beersebaan in Cuijk gebeuren, volgens Rijkswaterstraat, de meeste verkeersongevallen in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg. (foto: SK-Media)
Op de Beersebaan in Cuijk gebeuren, volgens Rijkswaterstraat, de meeste verkeersongevallen in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg. (foto: SK-Media)

RTL Nieuws: 'Meer verkeersongevallen in Cuijk, Gennep, Sint Anthonis en Bergen'

Algemeen 2.909 keer gelezen

BOXMEER | Het aantal verkeersongelukken in Cuijk, Sint Anthonis, Gennep en Bergen is het afgelopen jaar fors toegenomen. In Boxmeer, Mill en Grave is juist sprake van een daling. Het aantal 'blackspots' (gevaarlijke kruispunten) in het Land van Cuijk en Noord-Limburg is beperkt.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat, die zijn gepubliceerd door RTL Nieuws. Ongelukken op de snelwegen A73 en A77 zijn niet meegerekend. Landelijk gebeuren jaarlijks zo'n 20.000 ongelukken, waarvan het overgrote deel op kruispunten. Vaak zijn fietsers betrokken bij de ongelukken met letsel. De politie telde 172 dodelijke ongelukken in 2018. 95 daarvan vonden plaats in Noord-Brabant. In Zuid-Holland waren de meeste ongelukken met gewonden. Het meeste aantal ongelukken in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg vond met afstand plaats in Cuijk. Daar steeg het aantal ongevallen van 64 naar 102, waarbij elf keer een gewonde viel. De Beersebaan in Cuijk en de Millseweg/Graafsedijk in Beers spannen met zes ongelukken de kroon.

Blackspots
De meeste ongelukken in de regio gebeurden verder op de Deurneseweg in Oploo (vijf), Noordstraat in Wanroij/Landhorst (vier). Andere 'blackspots' zijn de kruising Burgemeester Verkuijlstraat/Houtstraat in Boxmeer (4) en het kruispunt St. Elisabethstraat/Stoofweg in Grave (4). Ook de Vierlingsbeekseweg in Overloon (4) is een plek waar vaker ongelukken gebeuren, net als de Rijksweg/De Flammert (4) in Bergen. De 'blackspot' in Gennep -Weverstraat- is inmiddels aangepast met een tunnel voor fietsers.

Toename en afname
De hoogste stijging verkeersongevallen is in Cuijk, maar ook in Sint Anthonis (van 8 naar 15), Gennep (van 18 naar 29) en Bergen (van 11 naar 23) is de stijging aanzienlijk. In Mook is het aantal ongelukken gestegen van vijf naar negen.
Drie gemeenten toonden een lichte daling van het aantal verkeersongevallen. In Boxmeer is de afname het grootst, van 82 naar 67. Ook in Mill (van 27 naar 19) en Grave (van 20 naar 19) is het aantal verkeersongevallen afgenomen.
In de afgelopen drie jaar vonden zes dodelijke ongelukken plaats, allemaal op een andere weg en plek en met uiteenlopende oorzaken. Opvallend is dat in Siebengewald twee dodelijke ongevallen plaatsvonden sinds 2016, op de Horsterbeekweg en Beltweg. Ook in Beugen (Het Ven), Oeffelt (Heerstraat), Kapelstraat (Rijkevoort) en in Mill was een dodelijk verkeersslachtoffer te noteren.