Logo 112brabantnieuws.nl

Bedrijfsongevallen voorkomen met VCA gediplomeerd personeel

  •   keer gelezen

Het werken met zware machines of op hoogte, maakt werknemers kwetsbaar. Wie hier dagelijks mee te maken heeft, kent de risico's. Het is dan ook van belang om maatregelen te treffen om werknemers zich hiervan bewust te maken. Dat gebeurt onder meer met het behalen van een VCA diploma. 

Wie 'ongelukken in de fabriek' intypt op google treft al snel koppen als: 'doden bij ongeluk chemische fabriek' of 'man komt om bij bedrijfsongeval in fabriek'. En vorig jaar nog verongelukten er twee mannen in een machinefabriek. Er zou 'iets zijn losgeschoten'. 

Het zijn zomaar enkele voorbeelden van verschillende ongevallen. Of ze voorkomen hadden kunnen worden, zullen we nooit weten. Wat we wel weten is dat het voorkomen van ongevallen op de werkvloer een grotere kans van slagen heeft als een bedrijf en haar medewerkers VCA gecertificeerd zijn. 

Bij VCA gecertificeerde bedrijven werken mensen in uitvoerende functies die een diploma VCA hebben. Het gaat erom werkzaamheden zodanig voor te bereiden dat ze veilig kunnen worden uitgevoerd. Ook ZZP'ers die voor zo'n bedrijf aan de slag gaan, moeten in het bezit zijn van een VCA (vol) diploma. De kans op een ongeval wordt op deze manier zo klein mogelijk gehouden. 

Maatregelen om de veiligheid te waarborgen

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het vormt de basis voor een gezond werkklimaat en veilige werkomstandigheden. Het VCA certificaat kent twee typeringen, eentje voor het bedrijf en eentje voor het personeel, verdeeld over drie niveaus naar gelang de verschillende branches en de maatregelen om de veiligheid te waarborgen. 

Een voorbeeld; een VCA cursus Eindhoven voor het personeel zorgt ervoor dat werknemers een diploma halen passend bij hun functie. Daarmee worden zij zich bewust van eventuele gevaren op de werkvloer of bouwplaats en hoe daar mee om te gaan. Een diploma van VCA Eindhoven toont aan dat je als medewerker de juiste kennis bezit. 

VCA diploma tien jaar geldig

VCA Eindhoven biedt deze cursussen aan. Een cursus kan ook online worden gevolgd. Het uiteindelijke examen bestaat uit meerdere multiple choice vragen. Behaal je het diploma, dat overigens tien jaar geldig is, dan wordt dit geregistreerd. Je huidige werkgever of eventueel een toekomstige werkgever heeft daarmee de bevestiging dat je dit diploma op zak hebt.

Ook met dyslexie examen doen

Een VCA cursus Eindhoven wordt in meerdere talen aangeboden. En bestaat ook een voorleesexamen voor de basiscursus, voor mensen die moeite hebben met lezen door bijvoorbeeld dyslexie. De inhoud en het aantal vragen is gelijk aan het schriftelijke examen.

Meer berichten