Afbeelding

Vervolging om coronabesmetting

112 505 keer gelezen

Het sociale leven en het bedrijfsleven in Brabant ligt plat. En niet alleen in Brabant, maar in heel Nederland. Mensen die griepverschijnselen hebben, moeten thuisblijven. Lang niet iedereen wordt getest op corona. Heeft iemand last van een kuchje? Dan zou het corona kunnen zijn, maar voor hetzelfde geld is het een verkoudheid. Echter, als iemand positief getest is op corona, maar de quarantainemaatregelen niet opvolgt, kan hij vervolgd worden. Loopt een ander hierdoor een besmetting op, dan kan er zelfs sprake zijn van vervolging voor zwaar lichamelijk letsel of zelfs dood door schuld.

Gedwongen tot isolatie of quarantaine

Wie geïnfecteerd is met het coronavirus kan tot isolatie gedwongen worden in het ziekenhuis of in quarantaine worden geplaatst. Wie deze instructies niet opvolgt kan strafrechtelijk worden vervolgd. En de maatregelen zijn niet mals. De rechter kan een gevangenisstraf opleggen van maximaal vier jaar of een geldboete van maximaal 87.000 euro. Als een coronapatiënt onvoorzichtig is en dit leidt ertoe dat hij anderen besmet, loopt hij het risico op vervolging voor zwaar lichamelijk letsel of zelfs dood door schuld. Bij dood door schuld kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar worden opgelegd.

Rechtspraak bereidt zich voor op bijstand van weigeraars

De kans is groot dat er weigeraars zullen komen die niet in gedwongen isolatie willen worden geplaatst. De Raad voor Rechtsbijstand heeft advocaten gevraagd of zij bijstand willen verlenen aan besmette mensen die zich verzetten tegen gedwongen isolatie. Ook mensen die niet besmet zijn, maar voor mensen waarvan gegrond kan worden aangenomen dat ze geïnfecteerd zijn, kan een gedwongen isolatie worden opgelegd. Deze maatregel kan alleen in ziekenhuizen gebeuren. Een rechter moet deze plaatsing toetsen. De betrokken persoon heeft recht op een advocaat. Als de betrokken persoon een rechtsbijstandverzekering heeft, worden deze kosten vergoed. Zonder rechtsbijstandverzekering moet de betrokken persoon de advocaatkosten zelf betalen. Ook al zijn rechtbanken nu voor een groot deel gesloten, de rechtsstaat blijft overeind staan.

 

Arts moet verplicht melden

Artsen hebben over het algemeen een beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat zij zonder toestemming van de patiënt het medisch dossier niet mogen delen met derden. Als zij dit wel doen, dan zijn ze strafbaar. Echter geldt er nu een uitzonderingsregel, omdat met iedere coronabesmetting de volksgezondheid in gevaar komt. Volgens de Wet Publieke Gezondheidszorg zijn artsen verplicht om een melding te doen bij de GGD als ze bij een patiënt corona vaststellen. De arts moet dan de persoonsgegevens en relevante medische informatie doorgeven. Als een arts geen melding doet van een infectie van het coronavirus, dan kan hem zelfs een celstraf van twee maanden of een flinke geldboete boven het hoofd hangen.