Afbeelding

Bieb gaat bezorgen bij 70-plussers

Algemeen 274 keer gelezen

Bibliotheek Midden-Brabant start een bezorgservice voor 70-plussers. Indien gewenst worden de boeken thuis afgeleverd. Een mogelijke vervolgstap hierop is een afhaalservice voor alle leden. In eerste instantie moest bibliotheek Midden-Brabant enkel de LocHal sluiten, maar sinds 16 maart zijn alle vijftien vestigingen gesloten, in lijn met de landelijke maatregelen voor onder andere musea, concertzalen en sportclubs.

Toch blijven lezen

Niet alleen restaurants zijn razendsnel omgeschakeld op thuisbezorgen, maar ook voor andere bedrijven en instanties zijn er mogelijkheden. De behoefte aan boeken is momenteel zeer groot, alleen de leden van de bieb zijn op dit moment aangewezen op e-books en luisterboeken. Het actuele aanbod is hierin vaak beperkt. Bibliotheek Midden-Brabant zag dat de nood het hoogst is onder 70-plussers. Er was al een bestaande bezorgservice voor ouderen met een medische indicatie, maar vanaf nu is de service beschikbaar voor alle leden boven de 70. Brabanders in deze leeftijdscategorie kunnen vaak geen gebruik maken van het online aanbod. Waar mogelijk sluit de bibliotheek aan bij bestaande lokale initiatieven, zoals Beek Bezorgt.

Afhaalpunt voor bibliotheekleden

Als mogelijke vervolgstap is de bibliotheek aan het kijken naar de mogelijkheden voor een afhaalpunt waar alle leden gebruik van kunnen maken. Dit vergt nog redelijk wat voorbereiding doordat het niet altijd even makkelijk is om bij het materiaal te komen en ook het transport moet anders geregeld worden, van autoverzekeringen vergelijken tot een logistieke planning. Binnenkort maakt de Bibliotheek Midden-Brabant de balans op met betrekking tot de mogelijke verdere uitbreiding van de service. Landelijk is er momenteel een app in ontwikkeling waarvan Nederlanders gebruik kunnen maken. Deze thuisbieb-app gaat een honderdtal actuelere online-titels aanbieden. Ook niet-leden kunnen de app gebruiken.

Lezen tegen eenzaamheid

Nu iedereen waar mogelijk binnen moet blijven kunnen mensen zich erg eenzaam voelen. Zo kunnen ouderen niet langer bezoek ontvangen wanneer ze in een verzorgingshuis wonen en ook voor andere Brabanders is het sociale leven flink gekrompen. Lezen biedt ontspanning en prikkelt de fantasie. Het is dan ook belangrijk dat boeken voor iedereen beschikbaar blijven. Mensen met een bestaand sociaal netwerk redden zich wel in deze gekke tijd. Een groter probleem doet zich voor bij mensen die al eenzaam waren en nu geen nieuwe contacten kunnen opdoen. Er zijn al diverse initiatieven opgericht, waaronder de speciale telefoonlijn van de ouderenbond ANBO. Ouderen kunnen de bond bellen wanneer ze met vragen over het coronavirus zitten. Daarnaast is er het Brabantse platform NLtegenCorona dat hulpvragenden in contact brengt met hulpgevers. Er zijn ook genoeg Brabanders die zelf hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld de inwoner van gemeente Oss die de politie en ouderen trakteerde op zelfgebakken cupcakes. Zoals de koning dat zo mooi heeft gezegd: "het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel". Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt."

 

Meest gelezen