Coronamaatregelen verlengd tot 20 mei, basisscholen gaan weer open [CORONAVIRUS + UPDATE] | Kliknieuws
Logo 112brabantnieuws.nl
Premier Mark Rutte aan het woord.
Premier Mark Rutte aan het woord.
CORONAVIRUS + UPDATE Coronavirus

Coronamaatregelen verlengd tot 20 mei, basisscholen gaan weer open

  •   keer gelezen

VEGHEL | De meeste maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot woensdag 20 mei. Evenementen worden verboden tot 1 september. Dat maakten premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagavond bekend. Volgens beide heren staat de ontwikkeling van het virus in Nederland nog niet toe dat er heel veel versoepeling kan plaatsvinden. De basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag 11 mei weer geleidelijk naar school. "Blijf zoveel mogelijk thuis. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf", aldus premier Rutte.

De deskundigen adviseren om kinderen in kleine groepen, verspreid over de dag, weer naar school te laten gaan. Uiteraard moet er goed op de anderhalvemeterregel worden gelet. "Leerlingen zouden om en om les kunnen krijgen, de ene dag de ene helft, de andere dag de andere helft van de klas", aldus Rutte. De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs kunnen na de meivakantie zonder beperkingen open. Leerkrachten kunnen zich bij klachten laten testen.
Het kabinet hoopt dat het Voortgezet Onderwijs op maandag 1 juni weer open kan. Zij moeten echter wel goed voorbereid zijn op de anderhalvemeterregel. 

Sporten
Kinderen krijgen verder meer ruimte om te sporten. Vanaf 28 april mogen kids tot en met 12 jaar weer trainen in teamverband. Officiële wedstrijden mogen nog niet, onderlinge potjes wel. 
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar krijgen ook meer ruimte om buiten te sporten. Wel op 1,5 meter afstand en zonder officiële wedstrijden. Ouders moeten thuisblijven en er mag niet op locatie gedoucht worden. Rutte zei dat de gemeente de regie krijgt om er met lokale sportclubs naar te kijken.

Evenementen
Evenementen worden in ieder geval verboden tot 1 september. Daarmee kan er onder andere een streep door verschillende kermissen en Veghel Zingt Mee. Het festival Muze Misse in Oss op 5 juli wordt mogelijk verzet. Ook het betaald voetbal ligt tot het eind van de zomer stil. Rutte: "Dat is zuur, maar we ontkomen er niet aan om dit offer met elkaar te brengen. Ik hoop en verwacht dat mensen dit begrijpen."

20 mei
Alle andere regels worden verlengd tot woensdag 20 mei. Dat betekent onder andere dat er geen versoepeling komt voor de horeca en de contactberoepen. Kapsalons blijven voorlopig dicht, ondanks dat zij samen met de vakbonden een protocol hebben opgesteld om kapsalons weer te kunnen openen. Premier Rutte vindt het hier echter nog te vroeg voor. Tandartsen en mondhygiënisten mogen wel open. 
Ook de bezoekersregeling in de verzorgingstehuizen verandert niet. "Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om onze kwetsbare ouderen zo goed mogelijk te beschermen", zei de premier dinsdagavond. 

Ongeduld
Rutte begrijpt dat het ongeduld erin sluipt, maar een versoepeling van de maatregelen geeft het virus de mogelijkheid om naar een tweede piek toe te werken. "Dat willen we per se voorkomen en dat vraagt zelfbeheersing van ons allemaal. Ik wil zielsgraag kunnen zeggen tegen Nederland dat er veel meer kan, maar dat is te gevaarlijk. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. Dit virus raakt ons allemaal. Dat moeten we ons blijven realiseren." De premier vindt dat de vrijheid van de een niet ten koste mag gaan van de gezondheid van een ander."

Meer berichten