Afbeelding
CORONAVIRUS

Kabinet versoepelt maatregelen: 'Nederland kan alleen van het slot als we ons verstandig gedragen'

Algemeen 2.653 keer gelezen

REGIO | Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben woensdagavond bekend gemaakt dat er verschillende maatregelen versoepeld gaan worden. Op de persconferentie presenteerden ze het spoorboekje tot 1 september. "Nederland kan alleen van het slot als iedereen zich verstandig gedraagt. Het virus moet beheersbaar blijven", aldus Rutte.

Het kabinet denkt dat er meerdere maatregelen versoepeld kunnen worden dan vooraf gedacht. In eerste instantie zou het alleen gaan om bepaalde buitensporten en het openstellen van kapsalons. Woensdag maakte Rutte bekend dat er meer mogelijk is. "We kunnen volgende stappen zetten. Stappen om de economie en de samenleving langzaam weer open te zetten. Stappen om vooruit te kijken en plannen te maken. We doen het zo snel als we kunnen", aldus de premier. 

11 mei
Het stond al vast dat de basisscholen op maandag 11 mei weer open zouden gaan. Tijdens de persconferentie werd al snel duidelijk dat kappers, rijinstructeurs en mensen met andere contactberoepen volgende week weer aan de slag mogen. "Het werk wordt op anderhalvemeter verricht. Het maken van een afspraak is verplicht. Daarbij moet de klant tijdens een controlegesprek aangeven of hij of zij klachten heeft. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig", vertelt Rutte. 
De beperkingen voor bijeenkomsten in groepen worden vanaf volgende week verruimt naar tien personen. Niet-contactsporten zoals tennissen en golfen mogen vanaf maandag 11 mei weer, wedstrijden zijn nog niet toegestaan. De bibliotheken gaan ook weer open.

1 juni
Drie weken later volgt er een nieuw pakket aan versoepelingen. Restaurants mogen per 1 juni open, mits ze zich aan de anderhalvemeterregel houden. Er mogen maximaal dertig personen (inclusief personeel) naar binnen en vooraf reserveren wordt verplicht. Er moet gevraagd worden of gasten kampen met Coronaklachten.
Het terrasseizoen kan vanaf 1 juni eindelijk van start. Hoe dit er precies uit gaat zien, is aan de lokale autoriteiten. "Iedereen zit aan een tafeltje en je houdt anderhalvemeter afstand. Ook hier zijn dertig mensen welkom, inclusief personeel", vertelt Rutte over het openstellen van de terrassen.
De deuren van bioscopen, culturele instellingen en musea mogen per 1 juni open. Zij moeten wel voldoen aan dezelfde voorwaarden als de restaurants. Dat betekent dat er gereserveerd dient te worden. 
Het openbaar vervoer gaat weer volgens de normale dienstregeling rijden. Het dragen van een mondkapje is daar verplicht.

1 juli
Als alles goed blijft gaan dan gaat het getal van dertig personen vanaf 1 juli omhoog naar 100. De andere voorwaarden blijven allemaal van kracht. Vakantieparken en campings krijgen vanaf 1 juli meer ruimte. Voor sportscholen blijft de ellende nog even voortduren. Zij mogen pas weer per 1 september van start, net als de evenementen. 

Stip aan de horizon
De versoepeling van de regels kan worden gezien als een stip aan de horizon. Toch houdt minister De Jonge een slag om de arm. "Het succes valt en staat met de afspraken waar we ons met z'n alle aan dienen te houden. We moeten het weer samen doen." Hij laat weten dat de ultieme stip op de horizon pas uiteindelijk het geval is als er een vaccin komt. "Wanneer dat is, weten we niet. We moeten langere tijd leven met het virus. We gaan de controlefase in. Het nieuwe normaal." Tot slot luidt het devies: vermijd drukte. "Het virus is niet weg. Mensen zullen ziek worden", voegt De Jonge daaraantoe.

Testen
Mantelzorgers, personeel van het openbaar vervoer en handhavers kunnen vanaf 18 mei getest worden. Het streven is om vanaf 1 juni iedereen met klachten te testen.
Thuiswerken blijft de norm. Dat geldt ook voor anderhalve meter afstand houden, heel vaak handen wassen en in je elleboog hoesten en niezen.
Het kabinet heeft niet besloten het toe te staan om meer bezoekers thuis te ontvangen. Het advies blijft: maximaal drie, buiten het gezin. Er moet namelijk anderhalve meter afstand worden gehouden. "De Nederlandse huizen zijn meestal niet zo groot", besluit Rutte.

Afbeelding
Afbeelding