Afbeelding
Onderzoek in Schaijk waar Henk Baum werd doodgeschoten. (Foto: Maickel Keijzers)

Maximale gevangenisstraf geëist na aanslagenreeks in Oss en moord op Henk Baum

Algemeen 3.178 keer gelezen

DEN BOSCH/SCHAIJK/OSS | De officier van justitie heeft vrijdag de maximale gevangenisstraf van 30 jaar geëist tegen een 23-jarige man. 20 jaar celstraf is voor de moord op Henk Baum uit Nistelrode op 22 maart 2018 en 10 jaar voor een reeks aanslagen in onder andere Oss. Eerder werden er celstraffen van 15 en 20 jaar geëist tegen twee andere mannen na meerdere aanslagen met extreem geweld.

De verdachte kwam na de moord op Baum -die werd doodgeschoten langs de Rijksweg in Schaijk- in beeld door camerabeelden. Op beelden is te zien hoe de verdachte achter Baum aanrijdt vanaf diens autobedrijf in Oss. Ook wordt het voertuig die dag gezien bij het woonwagenkamp in Nistelrode, waar Baum woonde. Het gaat om de auto die 4 kilometer van de schietpartij werd aangetroffen in een bosgebied bij Zeeland. Tevergeefs was geprobeerd de auto in brand te steken. In het voertuig werd onder andere DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen op de versnellingspook, de handrem en de klink van het linkerportier. De verdachte bevestigde later dat hij in de auto had gereden omdat hij contact moest leggen met Baum in verband met een afspraak over hennep. De verdachte zegt dat hij tijdens het achtervolgen van Baum door zijn contactpersoon tot stoppen werd gemaand en hij de auto moest verlaten. Daarna had een ander de achtervolging overgenomen. Een ‘gatenkaasverhaal’, aldus de officier van justitie.
De verdachte bleek uit onderzoek enkele dagen voor de moord een voorverkenning te hebben gedaan bij de woning van Baum. Kort na de moord verfde hij zijn rode haar zwart. En vervolgens scheerde hij zijn haar af en vertrok hij naar Roemenië.
Het OM concludeert dat hij de verdachte is die Baum heeft doodgeschoten. De overtuiging is dat hij niet alleen was en de moord samen met andere onbekend gebleven personen in opdracht heeft uitgevoerd. De officier van justitie: “Ik denk niet dat het vaak voorkomt dat je na een geslaagde liquidatie nog de pogingen moord op vijf andere personen bespreekt en dan nog eens zeven brandstichtingen, al dan niet met gevaar voor personen. Alleen al uit deze opsomming blijkt hoe extreem de zaken zijn. Het blijft moeilijk voor te stellen dat deze verdachte dit allemaal heeft gedaan. Maar toch is het zo.”

Aanslagen
Hij wordt ook verdacht van een aanslagenreeks in onder andere Oss. Door DNA-bewijs, maar ook door een keur aan andere bewijsmiddelen wordt de verdachte door het OM als dader gezien bij de aanslagen. “Door iemand van het leven te beroven geef je aan een totaal gebrek aan respect voor een mensenleven te hebben. Henk Baum is zijn toekomst ontnomen. Een toekomst die na het verlies van zijn vrouw, met een nieuwe vriendin er weer beter uit zal hebben gezien. En uit alles lijkt het alsof daar geen moment bij is stilgestaan. De zorgen die verdachte zich maakt, gaan over zichzelf. Wat mijn voorstellingsvermogen te buiten gaat, is dat hij het kennelijk normaal vond. Hij heeft niet gedacht: van autosteler, tot brandstichter, tot huurmoordenaar, tot intimideur: een handgranaat in een woonwijk, bij een woning naar binnen gooien; een handgranaat voor een woning tot ontploffing brengen, waar ben ik mee bezig? Wat ben ik aan het doen? Waar heb ik de afslag gemist? Nergens blijkt enige wroeging, enig lijden, enig geweten. Het gaat om nietsontziende criminaliteit, totale lak aan de gevolgen.”