Logo 112brabantnieuws.nl
Veel pogingen tot WhatsappFraude in Meierijstad.
Veel pogingen tot WhatsappFraude in Meierijstad.
+ VIDEO

Opvallend veel WhatsAppfraude in Meierijstad

  •   keer gelezen

VEGHEL | Inwoners in Meierijstad krijgen steeds vaker te maken met fraude via WhatsApp. Dat is het signaal dat burgemeester Kees van Rooij kreeg vanuit het Openbaar Ministerie (OM). In verhouding tot andere gemeenten zijn in Meierijstad meer aangiftes van hulpvraagfraude of pogingen daartoe. “Het gaat soms wel om tientallen aangiftes per maand. Het gaat hierbij om spoofing (het aannemen van een andere identiteit) via WhatsApp. Hierbij worden soms wel bedragen tot 10.000 euro buitgemaakt. De slachtoffers zijn meestal mensen van 50-plus”, aldus de burgemeester.

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek. Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. “Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar”, laat de burgemeester weten.


Opvallend veel aangiftes
Het OM meldde zich onlangs bij de gemeente Meierijstad omdat er opvallend veel aangiftes omtrent WhatsAppfraude zijn gedaan in Meierijstad. Van Rooij vervolgt: “Vooral in tijden van Corona is deze vorm van fraude erg populair onder criminelen, maar dat is overal zo. Geen idee waarom er in onze gemeente zoveel aangiftes zijn gedaan.”


Niet Gebeld = Geen geld
Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat er een normaal gesprek met hem of haar kan worden gevoerd. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen.

Kijk voor meer informatie, filmpjes en tips op: Maakhetzeniettemakkelijk.nl onder senioren en veiligheid.

Meer berichten