Logo 112brabantnieuws.nl
<p>De politie deed in oktober van dit jaar een groot drugsonderzoek in onder andere Meierijstad. Er werden verschillende invallen gedaan en meerdere arrestaties verricht.</p>

De politie deed in oktober van dit jaar een groot drugsonderzoek in onder andere Meierijstad. Er werden verschillende invallen gedaan en meerdere arrestaties verricht.

‘Crimineel’ zoekt ruimte om hennep te kweken en verstuurt bijna 4000 (nep)brieven

  •   keer gelezen

VEGHEL | Gemeente Meierijstad heeft afgelopen week ongeveer 4000 brieven laten bezorgen in het buitengebied. Op het eerste gezicht lijkt het een brief van een crimineel Het die op zoek is naar een geschikte ruimte om hennep te kweken. Echte criminelen hebben dit soort brieven op andere plekken in het land bezorgd. Deze nepbrief met aan de achterzijde een bericht van de gemeente vormt de aftrap van een campagneweek om inwoners in het buitengebied meer bewust te maken van signalen voor misstanden in hun buurt. 

Het buitengebied van Meierijstad is groot en dunbevolkt. Daardoor kunnen criminelen daar makkelijker hun gang gaan. Meierijstad wil voorkomen dat het buitengebied misbruikt wordt door criminelen en roept iedereen op om zaken te melden. In het verleden waren er verschillende voorbeelden, zoals drugslabs, hennepkwekerijen, drugsdumpingen, vuurwerkopslag, slechte huisvesting van arbeidsmigranten en andere illegale zaken. In 2020 zijn in het eerste half jaar alleen al in Oost-Brabant 132 hennepkwekerijen en 8 productielocaties voor synthetische drugs aangetroffen.

Schrikken
Het sturen van een brief uit naam van een fictieve crimineel is een gewaagde actie geeft burgemeester Van Rooij toe. Je weet vooraf niet hoe zoiets valt. “Mensen schrikken van zo’n brief, maar dat is ook de bedoeling. Daarna gaan ze goed lezen wat er nu precies staat. Je kan zeker een lawine aan negatieve reacties krijgen, maar dat is gelukkig niet het geval. Tot nu toe hebben we eigenlijk alleen maar positieve berichten ontvangen. De inwoners van het buitengebied vinden het fijn dat er aandacht is voor het buitengebied en spreken van een goede actie. Er wordt op de achterkant ook informatie verstrekt over wat iemand kan doen als er daadwerkelijk zo’n brief of iets van deze orde op de deurmat valt. Want dat gebeurt echt. Mensen kunnen veel weerbaarder gemaakt worden en dat proberen we onder andere te bereiken met deze brief.”


Wat kunt u doen?
- U doet er goed aan om alle misstanden en vermoedens hiervan, die u herkent te melden bij de gemeente of politie. U kunt bij de gemeente melden via de Mijngemeenteapp of via meldondermijning@meierijstad.nl.
- Bij heterdaad situaties of wanneer er een levensbedreigende situatie voordoet kunt u 112 bellen. Anders kunt u terecht bij de politie via het telefoonnummer 0800-8844. Dit kan 24 uur per dag.
- Blijft u liever anoniem dan kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of bellen met telefoonnummer 0800-700. Dit is een onafhankelijke organisatie en geen politie. Alleen als jouw anonimiteit gewaarborgd kan worden sturen zij de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten.


Verleidelijk
In de brief staan zelfs geldbedragen wat een deal met een crimineel kan opbrengen. En dat zijn geen geringe bedragen. Het zou inwoners van het buitengebied zelfs aan het denken kunnen zetten. Van Rooij: “Als het water aan de lippen staat dan kan het verleidelijk zijn om in zee te gaan met een crimineel. Wij proberen mensen te waarschuwen dat ze van de regen in de drup komen. Ik heb mensen helemaal ten gronde zien gaan. Dus begin er niet aan, hoe verleidelijk het misschien ook klinkt.”

Slachtoffers
Samen met de inwoners van Meierijstad en andere overheidsinstanties wil de gemeente in actie komen tegen mensen met verkeerde bedoelingen. ”Op die manier houden we samen ons buitengebied leefbaar en voorkomen we dat criminelen slachtoffers maken in het buitengebied”, besluit burgemeester Van Rooij.

Meer berichten