De politie ontmantelde eind februari nog een crystal methlab in een Veghelse woonwijk.
De politie ontmantelde eind februari nog een crystal methlab in een Veghelse woonwijk.

Burgemeester sluit Veghels drugspand: ‘Sprake van grootschalige en professionele productie van Crystal Meth’

Algemeen 2.124 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij heeft besloten om een loods aan de Hoofdstraat/Peellandstraat in Veghel voor minimaal zes maanden te sluiten. Op maandag 22 februari dit jaar werd daar een Crystal Methlab aangetroffen. In het drugslab werd onder andere 17 kilo aan eindproduct en 620 kilo vloeibare grondstoffen aangetroffen. Volgens specialisten van de LFO ging het om een miljoenen productie.

De burgemeester is bevoegd om bestuursrechtelijk op te treden bij zowel de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs, als ook bij het aantreffen van voorbereidingshandelingen. “Er was sprake van grootschalige en professionele productie van Crystal Meth. Daarom heb ik besloten het pand voor zes maanden te sluiten”, aldus Van Rooij. 

Voortvluchtig
De verdachten, die destijds op de vlucht sloegen, zijn nog altijd voortvluchtig. “We hebben tot nu toe een persoon aangehouden, dit was op de dag van de ontdekking van het lab. Wij verdenken hem van betrokkenheid bij dit lab. Onderzoek is nog volop gaande, zo ook naar de mogelijke betrokkenheid van de eigenaar van het pand”, meldt een politiewoordvoerder.

Er zijn bij gemeente en politie geen aanwijzingen dat de verhuurder wist van de criminele praktijken in zijn loods. Toch wordt zijn pand nu voor zes maanden gesloten. Van Rooij legt uit: “De verhuurder zegt van niks te weten. Dat weegt in onze sanctie van sluiten echter niet mee. De sluiting moet een afschrikwekkend effect hebben. Dit soort voorvallen moeten maximaal worden voorkomen en ingedamd worden. Ik hoop dat verhuurders er zoveel mogelijk aan doen om dit te voorkomen. Vraag kopieën van identiteitsbewijzen, een werkgeversverklaring of een inschrijving van de KvK.”
Verder doet de burgemeester een beroep op de burgers. “De politie is de loods binnengevallen nadat ze tips kregen van burgers. Er zou een weeïge lucht hangen. Binnen bleek één van de drie ruimtes een werkend drugslaboratorium te zijn. Signaleer je een vreemde lucht, bestelbusjes die af en aan rijden of andere verdachten bewegingen? Schroom niet om dat te melden, liever een keer te veel dan te weinig. Je hoeft je geen klikspaan te voelen. Het gaat om de veiligheid van de omgeving en om de veiligheid van ons allemaal.”

Ontploffingsgevaar
Burgemeester Van Rooij liet eerder al weten zich grote zorgen te maken over de drugscriminaliteit. “Je ziet en treft meer harddrugs aan dan voorheen. Dat baart me zorgen. Ik heb het gevoel dat het steeds professioneler wordt.” De burgemeester maakt zich ook zorgen over de omgeving. “Er worden drugslabs aangetroffen midden in woonwijken met alle risico’s van dien, zoals ontploffingsgevaar. Wij gaan hard optreden tegen deze vorm van criminaliteit.”

Openbaar Ministerie
Om het gebruik van panden voor de productie en handel van drugs tegen te gaan en de openbare orde en het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de loods te herstellen en te beschermen, heeft burgemeester Van Rooij het betreffende gedeelte van de loods voor de duur van zes maanden gesloten en verzegeld. Hierdoor kan dit deel van de loods gedurende deze periode niet meer worden betreden en gebruikt. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast een strafrechtelijke maatregel van de politie en het Openbaar Ministerie worden opgelegd.