Logo 112brabantnieuws.nl

De voordelen van zwembadzout

  •   keer gelezen

Om het water in je zwembad schoon en helder te houden kun je twee verschillende middelen gebruiken. Veel mensen kiezen voor chloor, terwijl zwembadzout in feite een betere keuze zou zijn. Dit soort zout heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van chloor. Welke voordelen dat zijn kun je lezen in dit artikel.

De juiste hoeveelheid zout voor je zwembad

De vraag is hoeveel zout je nodig hebt om je zwemwater lang schoon, helder en vrij van ziektekiemen te houden. Daarvoor geldt een optimale waarde. Een zwembad met een inhoud van bijvoorbeeld een kubieke meter kan 1000 liter water bevatten. Deze hoeveelheid water wordt en blijft perfect schoon als je daaraan 3,5 kilo zwembadzout toevoegt. Wanneer het water in de zomer gaandeweg verdwijnt door uitlopen, spetteren en verdamping, blijft het meeste zout in het zwembad achter. Als je het zwembad opnieuw vult met water kun je er nogmaals 1,5 kilo zout per 1000 liter aan toevoegen om het zoutniveau weer op peil te krijgen. Zoals je ziet zijn dit vrij kleine hoeveelheden en bovendien is zout betaalbaar!

Het reinigingsproces versnellen met een zout elektrode

Wanneer je zout (natriumchloride) toevoegt aan het zwembadwater valt het middel uiteen in atomen, die vervolgens hun werk gaan doen. Je zou dit proces kunnen versnellen met behulp van een apparaat waarin een elektrode is ingebouwd. Deze brengt een onmerkbare en veilige(!) elektrische trilling in het water teweeg, waardoor het zwembadzout sneller functioneel wordt. Op deze manier blijft je zwembadwater optimaal fris en worden bacteriën, schimmels, algen en andere microscopische substanties effectief bestreden.

Zout versus chloor

Chloor (een bleekmiddel) kent een groot aantal nadelen, waardoor zout een aantrekkelijk alternatief is. Chloor kan prikkende ogen, een geïrriteerde huid en pijnlijke slijmvliezen veroorzaken. Bovendien is het middel erg slecht voor het milieu. Het is een chemisch middel dat bijzonder giftig is voor planten, dieren en nuttige micro-organismen. Dat merk je gauw genoeg aan je gazon en je tuinplanten wanneer je je zwembad in je tuin leegt: ze verschrompelen en worden geel door het geloosde chloorwater. En als je het water van je zwembad via het riool afvoert, dan komt het giftige chloor in de rivieren en zeeën terecht. Ook dat is dus geen goed idee. Zout daarentegen komt van nature wél voor in de natuur, en is ook in vrij grote hoeveelheden niet schadelijk omdat het steeds verdund wordt met bijvoorbeeld rivier- of regenwater.

De pluspunten van zwembadzout

  • Lage kosten: zwembadzout wordt in grote hoeveelheden gewonnen waardoor de kosten laag kunnen worden gehouden. Het is dan ook een betaalbaar middel. Zout ter waarde van een paar tientjes is meer dan genoeg om het water in een groot zwembad het hele jaar door in topconditie te houden.
  • Zout verdampt of verdwijnt amper uit je zwembad. Ook reageert het niet met natuurlijke of chemische stoffen. Kortom, het blijft in het zwemwater aanwezig, zodat je niet de hele tijd bezig hoeft te zijn met het onderhouden van het zwembadwater.
  • Zout is natuurlijker en milder dan chloor of andere chemische reinigingsmiddelen. Zout water veroorzaakt geen geïrriteerde huid of prikkende ogen en smaakt bovendien aangenaam wanneer het in je mond terechtkomt. Uiteindelijk is het minder schadelijk voor tuinplanten en het leven in de natuur.
Meer berichten