Logo 112brabantnieuws.nl

Houtsnippers als bodembedekker

  •   keer gelezen

Mede omdat de tuin steeds meer bij de woning wordt betrokken en we daarom ook meer tijd in de tuin doorbrengen, wordt er tegenwoordig goed nagedacht over de inrichting van een tuin. Het houdt veel meer in dan enkel een terras aanleggen, wat gras zaaien en de aarde opvullen met planten. De tuin moet er vooral gezellig en goed onderhouden uitzien en de tijd die we in het tuinonderhoud steken dient zo minimaal mogelijk te zijn. Er moet immers genoeg tijd overblijven om lekker in de tuin te zitten.

Onderhoudstijd besparen met houtsnippers

Om minder te hoeven maaien zou je voor kunstgras kunnen kiezen, maar er zijn meerdere opties om tijd te besparen. Zo kun je natuurlijke middelen inzetten om de groei van onkruid tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan houtsnippers. Deze kleine stukjes versnipperd houtafval zijn functioneel op velerlei manieren. Ze zorgen er onder meer voor dat de grond vochtig blijft, wat de groei van planten stimuleert. Je hoeft dus minder te sproeien. Aan de andere kant remmen ze de groei van onkruid af omdat de onkruidzaden door de houtsnippers minder makkelijk kunnen ontkiemen. Ook dat scheelt weer extra werk.

De toepassing van houtsnippers

Houtsnippers zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken. Niet alleen in de tuin, maar ook op speelplaatsen of in een park. In de tuin zou je bijvoorbeeld houtsnippers kunnen strooien rond en onder de speeltoestellen van je kinderen: daarmee zorg je voor een zachte ondergrond. Maar je kunt met houtsnippers ook een pad aanleggen in de tuin, zodat niemand over je mooie gazon hoeft te lopen. Een andere optie is om de borders van het gazon met houtsnippers op te vullen. Zelfs in de plantenbak staan houtsnippers erg mooi en zijn ze bovendien functioneel.

Goed voor het milieu

Houtsnippers vormen een perfecte bodembedekker voor een vriendelijke prijs en je bent ook nog eens milieubewust bezig. Door het afvalhout op deze manier te verwerken, draag je bij aan een beter milieu. Houtsnippers laten - in tegenstelling tot tegels - water door, zodat de tuin een vriendelijke omgeving voor flora en fauna blijft. Ook verstening in tuinen kan tegengegaan worden door onder andere houtsnippers te gebruiken. Welke soort houtsnippers je dient te gebruiken hangt echter af van je doelstelling(en).

Verschillende soorten houtsnippers

Wil je niet te veel geld aan houtsnippers uitgeven, dan zou je voor de basic versie kunnen kiezen. Dit is zeker een goede optie voor de moestuin. Wil je absoluut geen takjes tussen de houtsnippers, dan zou je bijvoorbeeld voor de houtsnippers van de beuk kunnen kiezen: deze houtsnippers zijn erg sterk en hebben een mooie lichte kleur. Ook de houtsnippers van de es hebben bijna geen takjes en tussen de houtsnippers van de lariks is de kans nog kleiner dat je een takje vindt. Een ander voordeel van lariks houtsnippers is dat de tuin heerlijk naar naaldhout ruikt. De fraaie roodbruine douglas houtsnippers zijn ook een uitstekende keuze, net zoals de DecoChips die van puur stam hout van loof- en dennenbomen zijn gemaakt.

Houtsnippers bestellen

De Openhaardhout-gigant heeft al deze verschillende soorten houtsnippers op voorraad en kan daarom snel jouw bestelling leveren. Je moet natuurlijk wel even uitrekenen hoeveel houtsnippers je nodig hebt. Als bodembedekking raden we minimaal een dikte van 5 cm aan. Indien je ook nog het onkruid wilt tegengaan, dan kun je beter voor een dikte tussen de 8 en 10 cm kiezen.

Meer berichten