Logo 112brabantnieuws.nl

De voordelen van een gashaard

  •   keer gelezen

Gashaarden zijn helemaal terug van weggeweest. De veilige en zuinige gashaarden van tegenwoordig brengen het licht en de show van echt vuur terug in je woonruimte. Ze zijn net zo eenvoudig in het gebruik en onderhoud als de CV, en hebben bovendien niet de nadelen van hout- en pelletkachels. In dit artikel kun je lezen hoe gashaarden je interieur knusser kunnen maken zonder dat je daarvoor je woning grondig hoeft aan te passen.

Heimwee naar de ouderwetse kachel

Vergeleken met de ouderwetse kachel was een centrale verwarming een hele verbetering. Met de aanleg van een CV kreeg je een veilige verwarming waarvoor je alleen maar aan een knop hoefde te draaien. Vandaar dat bijna alle moderne huizen standaard centrale verwarming hebben. Maar wat bij een CV definitief ontbreekt is sfeer en uitstraling. Steeds meer mensen zoeken naar een hart van licht en gezelligheid in hun huiskamer. En dat is precies wat moderne gashaarden kunnen bieden. De gashaarden van nu zijn veilig en kennen een hoog gebruiksgemak. Daarnaast bieden ze je iets wat een CV je nooit kan leveren: vuur, gezelligheid, charme en een betoverend lichtspel in je woonruimte.

Welke voordelen hebben gashaarden?

Waarom laten woningbezitters een gashaard in hun woonkamer installeren? Omdat gashaarden de volgende pluspunten hebben:

  • Moderne gashaarden zorgen voor de sfeer van een kampvuur of een open haard in huis, maar zonder de stank, de rook en het risico op brand. Het onbrandbare ‘hout’ in de kachel ziet er tegenwoordig zo echt uit, dat je gasten pas zullen geloven dat je een gashaard hebt wanneer je het hen vertelt.
  • Een haard die op gas brandt is even milieuvriendelijk of zelfs meer verantwoord dan een CV of andere verwarmingstoestellen. Om het sprankelende haardvuur te laten branden is namelijk relatief weinig aardgas nodig. Toch hebben de gashaarden van nu een hoog vermogen, waardoor ze ondanks lage kosten veel warmte leveren.
  • Gashaarden zijn even makkelijk te bedienen als een CV. Met één knop ontsteek of doof je het gezellige vuur, of draai je het hoger of lager. Bovendien heeft deze haard minder onderhoud nodig dan een houtkachel, een pelletkachel of andere verwarming alternatieven.
  • In tegenstelling tot een houtkachel of een open haard heeft een gashaard geen schoorsteen nodig, zodat deze uitstekend in moderne huizen past. De gashaard kan op verschillende interessante manieren in het interieur worden weggewerkt, zonder dat er dure en tijdrovende verbouwingen voor nodig zijn.
  • Er zijn veel verschillende soorten gashaarden, elk met een eigen look en vlammenspel. Zo zijn er haarden die bedoeld zijn om zoveel mogelijk warmte te produceren zodat een CV niet langer nodig is. Andere haarden koop je in eerste instantie voor de pracht ervan. Dit soort haarden geven jou de mogelijkheid om de vlammen te reguleren, waarbij je kunt kiezen uit een selectie prachtige haardvuren.

Een gashaard op propaan gas

Voor een aantal gashaarden geldt dat je er wel een nieuwe gasleiding voor aan moet leggen. Er is echter een goed alternatief waarmee je je nieuwe gaskachel extreem flexibel maakt. Bepaalde modellen kunnen namelijk op propaan (het gas dat je op de camping gebruikt om te kunnen koken) branden. Zo’n gashaard heeft een laag verbruik en de propaanflessen kunnen veilig worden opgeslagen in een schuur. Dankzij dit handige systeem kun je een sfeervolle gashaard op een willekeurige plek in je woning installeren: in een serre of tuinhuisje, in de slaapkamer, in de badkamer of sauna, op het terras of waar dan ook. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer berichten