Logo 112brabantnieuws.nl
<p>De lokbus stond op verschillende plekken in Meierijstad.</p>

De lokbus stond op verschillende plekken in Meierijstad.

(Foto:)

Lokbus met ‘drugsafval’ leidt tot nul meldingen

  •   keer gelezen

VEGHEL | Nederland stond van 11 tot en met 17 in het teken van veiligheid, tijdens de Week van de Veiligheid. Ook in de gemeente Meierijstad werd er aandacht gevraagd voor veiligheid. Burgemeester Kees van Rooij blikte afgelopen woensdag terug op succesvol verlopen actieweek al leverde de lokbus geen enkele melding op. “Erg jammer”, aldus de burgemeester van Meierijstad.

Tijdens de Week van de Veiligheid zijn er verschillende acties in Meierijstad geweest. Bij een daarvan maakten de gemeente en de politie gebruik van een zogenaamde lokbus. Burgemeester Van Rooij legt uit: “De witte lokbus zag er verdacht uit en er lagen blauwe vaten in. Precies de vaten die vaak worden gebruikt bij de productie van drugs. Bovendien hing er een weeïge anijsgeur om de bus heen. Deze karakteristieke geur komt vrij bij de productie van synthetische drugs.”

Gevolgen
De lokbus werd op drukke en minder drukke locaties geparkeerd om te kijken of mensen een melding zouden maken bij gemeente of politie. In totaal zijn er precies nul meldingen binnengekomen. “Er was van alles aan de hand met de bus, want hij stond ook nog dubbel geparkeerd of op plekken waar er niet geparkeerd mocht worden. Toch leidde de bus niet tot een melding. Erg jammer”, vindt Van Rooij. Hoe dat komt, blijft gissen. Van Rooij vervolgt: “Mensen zien soms dingen die ze niet gewoon vinden in hun buurt, maar doen daar vervolgens niks mee. Hoe dat precies komt, weet ik niet. Misschien willen ze geen verrader zijn of zijn ze bang voor eventuele gevolgen. Het kan ook zijn dat de link gewoonweg niet wordt gelegd. Het is aan ons om de mensen wel alert te maken en op te roepen om een melding te maken.”
De lokbus stond in de Meijerijstraat in Veghel tegenover Amon. In Sint-Oedenrode op de Heuvel voor de Kruidvat en in Schijndel in de Gasthuisstraat tegenover basisschool de Vossenberg.

Weerbaarheid
Het thema van de Week van de Veiligheid was ‘Weerbaarheid’. Om de ouderen in Meierijstad daarbij te helpen is een speciale verjaardagskalender uitgegeven. Daar staan verschillende tips op om bijvoorbeeld zakkenrollers te slim af te zijn, informatie over babbeltrucs en hoe gaan oplichters te werk en wat te doen tegen woninginbraken. Daarmee tracht de gemeente de weerbaarheid te vergroten. “De kalender valt in de smaak. We hebben er een aantal verspreid over de gemeenschapshuizen in Meierijstad en deze zijn allemaal meegenomen. We gaan er dus een aantal bijmaken”, besluit Van Rooij.

Meer berichten