FIOD-medewerkers hebben dozen en documenten in beslag genomen.
FIOD-medewerkers hebben dozen en documenten in beslag genomen. Foto:
UPDATE 3

Inval woning Frits van Eerd onderdeel van groot witwasonderzoek, Jumbo doet verder geen mededelingen

Algemeen

HEESWIJK-DINTHER | De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de politie zijn dinsdagochtend de woning van Jumbo-topman Frits van Eerd binnengevallen. Het is niet bekend wat er precies aan de hand is. De inval wordt gedaan in opdracht van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. 

Het openbaar ministerie laat weten dat er later vandaag meer duidelijkheid gegeven kan worden over de aard van de inval. Voor het huis van Van Eerd is het een komen en gaan van nieuwsgierige mensen. Ook vrijwel de complete Nederlandse pers is inmiddels gearriveerd.

Reactie Jumbo
De Jumbo heeft kennisgenomen van een onderzoek dat momenteel plaatsvindt door de FIOD. “Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd. We doen op dit moment verder geen mededelingen”, meldt de Veghelse supermarktketen.


Drukte van belang voor de deur van Van Eerd.

Aanhouding bij andere invallen
Eerder vanochtend werd een 58-jarige man uit Aa en Hunze in Drenthe aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en van btw-fraude. Dat meldt het Openbaar Ministerie. “Momenteel vinden er in diverse woningen en (bedrijfs)locaties, verspreid over Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, doorzoekingen plaats”, aldus het OM. Er zijn acht verdachten aangehouden uit Drenthe en Noord-Brabant. Of Van Eerd is aangehouden, is niet bekend.
Het onderzoek van het OM richt zich specifiek op diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit witwassen gebeurde via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van Btw-fraude in de autohandel. De 58-jarige verdachte wordt volgens het OM gezien als ‘spin in het web’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto's: Bart Meesters.