De politie is druk bezig met de ontmanteling van een drugspand.
De politie is druk bezig met de ontmanteling van een drugspand.

Drugsbrieven verspreid in buitengebied Meierijstad: ‘Als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo’

Algemeen 2.517 keer gelezen

VEGHEL | In het buitengebied van de gemeente Meierijstad zijn verschillende brieven bezorgd die afkomstig zijn van criminelen. De criminelen hengelen naar een ruimte voor de productie van synthetische drugs en de grootschalige hennepteelt. “Het is ons bekend dat in de gemeente Meierijstad verdachte brieven zijn verspreid. Politie neemt dit serieus en onderzoekt of het strafbaar is”, laat een woordvoerder van de politie weten. 

Leegstand in het (agrarisch) buitengebied is aantrekkelijk voor criminele organisatie voor de productie van synthetische drugs en de grootschalige hennepteelt. Criminelen benaderen grond- en pandeigenaren met een financieel aantrekkelijk voorstel voor het beschikbaar stellen van hun eigendommen. “Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting”, legt een woordvoerder van de politie uit.

Geen nep-brief
De afzender van de brieven die in Meierijstad zijn verstuurd is niet bekend. “Het is geen nepbrief. Mochten agrariërs een brief binnenkrijgen en het niet vertrouwen dan kunnen ze dat melden bij de politie dat kan via politie.nl (brief kan ook geüpload worden – red.) maar ook via Meld Misdaad Anoniem. Doe geen zaken met onbekende mensen met een onbekende intentie. En als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo, bijvoorbeeld als er grote sommen geld aangeboden worden. Hierin moet het onlangs ondertekende convenant ook helpen”, legt een woordvoerder van de politie uit. Wanneer een ondernemer onderdak biedt aan een criminele organisatie, maakt hij zelf ook deel uit van een criminele activiteit en is dus strafbaar.
De politie weet niet precies hoeveel brieven er in Meierijstad zijn verstuurd. Over de inhoud van de brief doet de politie geen uitspraken. “Wij doen onderzoek naar de herkomst van de brieven”, aldus een politiewoordvoerder.

Tienduizenden euro’s
ZLTO spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling vooral omdat de leegstand de komende jaren alleen maar gaat toenemen. “Agrariërs kunnen benaderd worden via mail of post. Er worden dan huurbedragen van enkele tienduizenden euro’s geboden voor de huur van een loods. Dit klinkt erg verleidelijk, maar wanneer iemand eenmaal met criminelen in zee gaat, al dan niet met een tijdelijke bedoeling, komt hij hier niet meer van af. Criminelen gaan daar niet mee akkoord en zullen met flinke bedreigingen komen”, schrijft ZLTO op haar website.
Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad, is op de hoogte van het feit dat er dergelijke ‘drugsbrieven’ zijn verstuurd. “Ik weet dat deze brieven in het buitengebied van onze gemeente circuleren. We houden het nauwlettend in de gaten. De gemeente wil voorkomen dat mensen slachtoffer worden van criminelen”, verzekert hij.