'Magneetvissen kan levensgevaarlijke situaties opleveren' | Kliknieuws
Logo 112brabantnieuws.nl

'Magneetvissen kan levensgevaarlijke situaties opleveren'

  •   keer gelezen   Politie

VEGHEL | Een 37-jarige Veghelaar zorgde gisterenavond voor een spannende situatie aan de Parkietendonk. De man haalde een granaat uit het water en nam deze mee naar huis. Toen hij zag dat er geen pin meer in zat, belde hij de politie. Bovendien had hij het projectiel in een glas cola gelegd.

Zo'n 50 à 60 woningen in een straal van 100 meter werden ontruimt. Even voor middernacht mochten alle bewoners weer terug naar hun woning. "Magneetvissen kan levensgevaarlijke situaties opleveren en is dan ook niet zonder risico. Niet alleen voor de magneetvisser, maar ook voor de directe omgeving. De EOD kwam ter plaatse om de granaat veilig te stellen en nam het mee om het op een andere locatie tot ontploffing te brengen", aldus de politie. 

Gevaarlijk
Magneetvissers gebruiken een lange lijn met daaraan een zeer krachtige magneet om vanaf de oever of brug voorwerpen op te vissen. Meestal vist men met een magneet (daar hechten zich metalen zoals ijzer aan) een roestige fiets of verloren geraakt gereedschap op. Op diverse plekken in Oost-Brabant is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten en daarbij is munitie verschoten die niet allemaal ontploft is. Ook na 75 jaar wordt er nog regelmatig instabiele munitie aangetroffen die nog kunnen exploderen. "In verband met de veiligheid is het wijs om bij het aantreffen van een dergelijk object afstand te bewaren, de hulpdiensten te bellen en van het voorwerp af te blijven. Alleen specialisten kunnen een dergelijk projectiel op een verantwoorde manier onschadelijk maken", adviseert de politie. 

Meer berichten