Logo 112brabantnieuws.nl
<p>Bij een ongeval op de Liefkeshoek in Katwijk kwam de 18-jarige Zdenka vorig jaar maart om het leven.</p>

Bij een ongeval op de Liefkeshoek in Katwijk kwam de 18-jarige Zdenka vorig jaar maart om het leven.

(Foto: SK-Media)

Bejaarde automobilist veroordeeld voor fataal ongeval in Katwijk

  •   keer gelezen   Rechtbank

DEN BOSCH/CUIJK | Een 81-jarige vrouw uit Cuijk is verantwoordelijk voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Katwijk op 1 maart 2021. De rechtbank in Den Bosch legde haar een voorwaardelijke taakstraf van 180 uur en een rij-ontzegging van één jaar opBij de aanrijding kwam de 18-jarige Zdenka uit Cuijk om het leven. 

De bestuurder reed niet harder dan de toegestane 30 km per uur over de vrijwel rechte weg. Het was bovendien licht en helder weer. Desondanks reed ze zonder te remmen, vaart te minderen of uit te wijken achterop het slachtoffer. Volgens de vrouw heeft zij de fietser op geen enkel moment gezien. Haar verklaring hiervoor is dat zij alleen lette op naderende tegenliggers of dat een verkeersbord haar zicht beperkte. Die laatste verklaring verwerpt de rechtbank. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vrouw na het passeren van het verkeersbord nog ongeveer zes seconden onbelemmerd zicht had op de rijbaan en de fietser voor haar. Het is volgens de rechtbank wél aannemelijk dat de vrouw dusdanig geconcentreerd was op tegenliggers dat zij niet op het fietspad en de fietser voor haar heeft gelet. Dit wordt ook ondersteund door getuigen die de vrouw op geen enkel moment zagen reageren op de fietser.

Berouw getoond
De gevolgen van het ongeval zijn enorm en nog dagelijks voelbaar voor de nabestaanden. Daar staat tegenover dat het gevolg van het ongeval de bestuurder sterk heeft aangegrepen en dat zij oprecht en doorvoeld berouw heeft getoond. Zij leverde daarnaast na het ongeval vrijwillig haar rijbewijs in, omdat zij niet wil dat zoiets nog ooit gebeurt. De vrouw is weliswaar schuldig aan het veroorzaken van het ongeval, maar het gaat hier niet om de zwaarste vorm van schuld. De rechtbank neemt daarbij in het bijzonder in aanmerking dat er geen verkeersvoorschriften zijn geschonden of andere factoren zijn vastgesteld die het rijden hebben beïnvloed. Ook is de vrouw niet eerder veroordeeld en is, gelet op haar hoge leeftijd, een taakstraf niet goed uitvoerbaar.
De rechtbank legt daarom een voorwaardelijke taakstraf op, met name om de vrouw ervan te weerhouden dat ze opnieuw de fout in gaat. Daarnaast mag ze één jaar niet rijden, ook al heeft de vrouw op dit moment geen rijbewijs meer.

Meer berichten