Alles is weg!

Met tranen in de ogen kreeg ik de laptop overhandigd van een moeder van twee kinderen. Alle foto's van de kinderen waren verdwenen, van geboorte tot eerste stapje tot eerste schooldag. Alle herinneringen van de eerste vijf jaar, weg... Een back-up? Nee, die had ze niet, daar was het nog niet van gekomen. Stom, daar was ze vaak genoeg aan herinnerd.

Helaas komt het geregeld voor dat het terugzetten van een back-up nodig is. Misschien omdat uw computer kapot is, of is gestolen. Maar veel vaker nog, omdat ú als gebruiker een onherstelbare fout heeft gemaakt. Of door een virus te activeren dat al uw informatie onherroepelijk heeft versleuteld en u nu chanteert om de boel tegen betaling van losgeld (ransomware) weer terug te krijgen. Het maken van regelmatige back-ups kan in vele gevallen de oplossing zijn en geeft vooral ook rust in uw hoofd.

Hierbij enkele richtlijnen om als leidraad te gebruiken.

Stel u eerst de vraag: welke informatie is belangrijk? Denk daarbij aan e-mail, foto's, (vakantie)films, documenten, belastinggegevens, bankgegevens, etc. Vervolgens moet u zelf bepalen hoe vaak u een back-up moet maken. Bedrijfsmatig is dat meestal dagelijks, maar soms zelfs een paar keer per dag. Particulier is één keer per kwartaal vaak al voldoend. Bijvoorbeeld om de laatste vakantieherinneringen veilig te stellen. Maar een student die een scriptie schrijft, ,kan deze beter ook na iedere wijziging back-uppen.

Hoe maakt u een back-up? Een back-up is een kopie van uw gegevens, bij voorkeur op een externe locatie die niet permanent met de pc/laptop is verbonden. Bijvoorbeeld een externe harde schijf, die apart bewaard wordt. Maar een abonnement waarbij de gegevens automatisch in de 'cloud' worden geback-upt kan natuurlijk ook. Let er dan wel op, dat bijvoorbeeld een gratis dropbox oplossing niet altijd voldoende veilig is. Bij de gratis diensten zit vaak geen backupdienst inbegrepen. Zodra een virus dan de kans krijgt, is ook de informatie die online staat direct verloren.

Vandaar dat mijn advies voor particulier gebruik een back-up op een externe USB-schrijf is. Na het back-uppen dient deze schijf ontkoppeld te worden en op een andere locatie bewaard te worden. Dit is wat arbeidsintensief, maar vier keer par jaar moet lukken, toch? Zeker als je het risico bekijkt.

Let op, vaak gebeurt het dat hele foto-albums allen op een externe harde schijf staan. Maar deze kan ook kapot! Een back-up is een kopie, niet het verplaatsen van informatie.

Mocht het duizelen? Ik help u graag1

En de laptop van mevrouw? De foto's waren gelukkig allen maar verplaatst. Er was niets verloren. Gebruikersfoutje, kan gebeuren.