Het mortuarium in Berghem sluit de deuren.
Het mortuarium in Berghem sluit de deuren. Foto:

Mortuarium in Berghem stopt er na 33 jaar mee

BERGHEM | Het mortuarium in Berghem houdt na zo'n 33 jaar op te bestaan. Al die tijd is het mortuarium gevestigd geweest aan de St. Willibrordusstraat 49. BrabantWonen gaat het pand verkopen zodra het leeg is.

De Stichting Mortuarium Berghem is in januari 1985 opgericht met als doelstelling een mortuarium in het dorp te exploiteren. In overleg met het toen zittende parochiebestuur is destijds gekozen voor een ruimte in het voormalige klooster, dat was gevestigd aan de St. Willibrordusstraat 49 in Berghem. Dat pand (een gemeentelijk monument) is gesitueerd tegenover de kerk en ligt ook op de route van de kerk naar de gemeentelijke begraafplaats aan de Kloosterstraat. Al langere tijd was onduidelijk wat er met het pand zou gaan gebeuren. Jaren geleden waren er plannen om het op te nemen in de complete renovatie van het aangrenzende verpleeg- en verzorgingshuis De Wilberthof. Uiteindelijk is de beoogde verbouwing niet doorgegaan omdat onduidelijk was welke functies in het gebouw ondergebracht zouden kunnen worden en dus ook de investeringen niet gedekt waren. Anderzijds kon ook niet de garantie worden gegeven, dat de stichting nog in lengte van jaren zou kunnen blijven zitten. Het bestuur van de stichting vond het geen optie om het mortuarium een flinke opknapbeurt te geven. "Concrete plannen en het hiervoor benodigde geld waren beschikbaar, maar vanwege die onzekerheid zijn de verbeteringen uiteindelijk achterwege gebleven", aldus secretaris/penningmeester Teun Brands.

Huur opgezegd
De huur is per 1 januari 2018 door BrabantWonen opgezegd. De pandeigenaar wil het onroerend goed namelijk verkopen. Brands: "Aangezien de toekomstplannen nog vaag waren en ook nog andere verenigingen van het pand gebruik maakten, heeft de eigenaar ingestemd met het voortzetten van het gebruik van het gebouw onder dezelfde voorwaarden. Bij de uitvaartverzorgers, die de ruimte gebruikten voor opbaringen, was echter bekend dat het mortuarium op deze locatie zou verdwijnen. Als gevolg daarvan liep het gebruik fors terug. Sterker nog de laatste opbaring dateert van augustus 2018.
In de tussenliggende periode is gekeken of er een alternatieve vestigingslocatie beschikbaar is. Bij voorkeur eveneens op de route tussen de kerk en de begraafplaats. Hierover zijn wel meerdere gesprekken gevoerd, maar uiteindelijk heeft dat niet tot concrete resultaten geleid."

Stoppen
Dit alles is voor de stichting reden geweest om met haar activiteiten te stoppen en het mortuarium te sluiten. Het bestuur, bestaande uit Marco Heister (voorzitter), Teun Brands en Adrie van Vugt (algemeen bestuurslid) restte gegeven de omstandigheden echter geen andere mogelijkheid dan deze beslissing te nemen. "Dat betekent dat er na ongeveer 33 jaar geen mortuarium meer is in Berghem. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat een dergelijke voorziening in Berghem is komen te vervallen." In het gebouw is nog steeds een kapel ondergebracht, maar die wordt al enige tijd niet meer als zodanig gebruikt. Naast het mortuarium heeft ook de Heemkundekring Berghem en TV Berghem een gedeelte van het gebouw in gebruik. De twee laatste gebruikers gaan binnenkort verhuizen naar het oude clubgebouw van voetbalvereniging Berghem Sport aan de Osseweg.

Verkoop
BrabantWonen verwacht dat het pand in het tweede kwartaal van dit jaar leeg is. "Zodra het leeg is, gaan we over tot verkoop. We gaan kijken welke partijen geïnteresseerd zijn", aldus persvoorlichter Karin Linders van de woningcorporatie.