Een bezoek aan de bewegende kerststal is voor veel families een vaste traditie.
Een bezoek aan de bewegende kerststal is voor veel families een vaste traditie. Foto:

Bewegende kerststal in Koolwijk bestaat 50 jaar

KOOLWIJK | Het is voor velen een vaste kersttraditie. Een bezoek aan de bewegende kerststal in de Sint Annakapel in Koolwijk. De kerststal op 'de Kolluk' viert dit jaar een bijzondere mijlpaal. Het bestaat maar liefst een halve eeuw.

Oude wasmachinemotoren, fietswielen, Meccano-onderdelen, rolschaatswielen en een handboor. Harrie den Brok, voormalig koster van Sint Annakapel, (her)gebruikte van alles toen hij vijftig jaar geleden de bewegende kerststal in elkaar zette. Een installatie die vandaag de dag nog steeds intact is en werkt. Bij het onderhouden ervan komt wel de nodige technische kennis om te hoek kijken. "Gelukkig is een aantal van onze vrijwilligers technisch onderlegd zodat de kerststal onderhouden en waar nodig gerepareerd kan worden", vertelt Frans Boeijen, secretaris van stichting Vrienden van de St. Annakapel. Sinds dit jaar is de stichting verantwoordelijk voor het beheer van de bewegende kerststal. "Als je kijkt hoe de kerststal gebouwd is, is het een wonder dat deze nog steeds draait. De eerste keer in 1969 draaide alleen het centrale gedeelte. Harrie den Brok heeft er naderhand nog van alles bijgebouwd. Het was echt zijn hobby. Daarnaast hield hij ook toezicht." De beelden, tussen de 30 en 60 cm hoog, zijn door de voormalige koster grotendeels uit hout gesneden. Ze bewegen vrijwel allemaal op een of andere wijze.
Op zaterdag 14 december zorgen drie vrijwilligers van stichting Vrienden van de St. Annakapel er voor dat de kerststal weer klaar is voor het publiek. De kerststal is dit jaar een avond eerder te bewonderen. De 3FM-dj's van Serious Request zetten de installatie op vrijdag 20 december in beweging. Frans: "We verwachten de dj's rond middernacht. De kapel is open vanaf 20.00 uur zodat kinderen alvast een kijkje kunnen nemen. Buiten de kapel is er van alles georganiseerd door buurtbewoners." Koolwijk onthaalt de dj's en wandelaars warm met muziek, marshmallows en warme chocolademelk. Daarnaast is er van alles te zien en beleven. Zo kun je een Kolluks kerstgeschenk kopen, een lichtje aansteken voor een dierbaar persoon of marshmallows roosteren boven de vuurkorf. Alle inkomsten komen ten goede aan Serious Request. Frans kijkt uit naar het moment dat de kerststal weer zal draaien. Samen met de andere vrijwilligers houdt hij dan een oogje in het zeil. "Dat is altijd leuk om te doen. De kerststal wordt elk jaar goed bezocht, vooral tijdens de kerstdagen is het druk. Het is mooi om te zien hoe enthousiast kinderen reageren. Ze vinden het leuk om te zien hoe de poppen muntjes ophalen." Het bezoeken van de Koolwijkse kerststal is voor veel families een echte traditie. "Er komen veel mensen die vroeger als kind met hun eigen ouders of grootouders kwamen kijken. Nu komen ze met hun kinderen of kleinkinderen. Het is leuk om deze traditie voort te zetten; je doet er veel mensen een plezier mee", besluit Frans met een lach.

Openingstijden kerststal
De kerststal is dagelijks geopend van zaterdag 21 tot en met zondag 29 december en op 1, 4 en 5 januari 2020. In het weekend en op beide kerstdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op alle overige dagen en op 1 en 4 januari van 13.30 tot 17.00 uur. Voor Serious Request zal de kerststal ook geopend zijn op 20 december vanaf 20.00 uur. De nachtmis zal op kerstavond 24 december om 17.30 uur in de St. Annakapel worden gevierd.