Lege schappen bij de Voedselbank.
Lege schappen bij de Voedselbank. Foto:

Grootste inzamelingsactie van Osse Voedselbank

OSS | 14 december gaat een begrip worden in de regio Oss. De dag dat er van 10.00 tot 17.00 uur een grote inzamelingsactie wordt gehouden voor de Voedselbank voor Oss en Omgeving. Verspreid over tal van plaatsen staan meer dan 150 vrijwilligers lang houdbare producten in te zamelen. Tien supermarkten in Oss en omgeving nemen deel aan deze actie.

In de drie gemeenten waar de Voedselbank hulp verleent, wordt om 10.00 uur een startschot gegeven. In Oss is dat bij de Albert Heijn aan het Burchtplein. Daar zal wethouder Kees van Geffen de eerste flyers uitdelen. Burgemeester Marieke Moorman van Bernheze doet hetzelfde bij de Jumbo aan de Schoonstraat in Heesch. Wethouder Maurice Böhmer is aanwezig bij Dorpshuis Phoenix in Schaijk. Op elke locatie is ook een bestuurslid van de Voedselbank aanwezig. De supermarkten waar de Voedselbank staat, zijn in Oss: AH Burchtplein, AH Sterrebos en de drie Jumbo's Van Bergen (Vierhoeksingel, Wolfskooi en Kardinaal de Jongstraat). In Heesch is de Jumbo aan de Schoonstraat het inzamelpunt, in Berghem de Jumbo Mr. Gielenplein. In Lith staat de Voedselbank bij de PLUS. In Schaijk zijn de twee supermarkten aan het Kapelanieplein de inzamelpunten naast dorpshuis Phoenix dat de hele actiedag open is om producten af te geven.

Nodig
De Voedselbank heeft deze actie echt nodig, stelt voorzitter Bert Elberse. "We zien het aanbod van producten de laatste tijd steeds verder afnemen. Supermarkten en producenten van levensmiddelen werken steeds duurzamer, waardoor er minder producten overblijven die voorheen aan de Voedselbanken in Nederland werden gedoneerd." Op zich is het natuurlijk prima dat de voedselverspilling wordt teruggedrongen, stelt Elberse. "Maar voor de Voedselbanken betekent het een uitdaging om voldoende producten te bemachtigen voor onze klanten."

Toename
Hij ziet het aantal mensen dat een beroep doet op de Voedselbank toenemen. Het moment dat de weegschaal negatief voor de Voedselbank doorslaat, komt naderbij. Daarom is besloten tot het houden van een grote inzamelingsdag. "We hopen op 14 december veel producten op te halen. Enerzijds om een mooi voedselpakket rond de feestdagen te kunnen samenstellen en anderzijds om zoveel op te halen dat we de eerste maanden van 2020 voldoende producten hebben om de voedselpakketten gevarieerd en gezond te kunnen samenstellen", stelt campagneleider Henk Snijders. "Vorig jaar haalden we bij drie supermarkten ruim 350 kratten met producten op." Nu rekent de Voedselbank op zeker een verdubbeling van dat aantal. "Maar het zou mooi zijn als we boven de 800 kratten met producten uitkomen. Ieder uur wordt op een groot scherm in de Albert Heijn aan het Burchtplein in het Osse centrum bijgehouden hoe de inzameling verloopt."

Vrijwilligers
Snijders is blij met de vele hulp die de Voedselbank deze dag krijgt. "Buiten onze eigen vrijwilligers steken meer dan 100 mensen de handen uit de mouwen: politici uit Oss, Bernheze en Landerd, docenten van het Maaslandcollege, vriendengroepen, leden van Lady's Circle en veel verschillende bedrijven."