De Bakkers Lamers.
De Bakkers Lamers. Foto: Leon Voskamp

'Het is een prachtig vak
en van oudsher zwaar'

'Veranderen is voor anderen!'. Dit zeggen we weleens tegen elkaar bij wijze van grap als de zoveelste regel ons door de strot geduwd wordt. Maar we zullen met z'n allen mee moeten, zo ook wij als bedrijf.

Bakker is zowat het oudste verticale beroep ter wereld. Het is een prachtig vak en van oudsher zwaar. We zitten nu in de decembermaand, in de bakkerij de drukste maand van het jaar. In de tijd van mijn vader werden er toen uren gemaakt tot wel 40 uur achtereen. Gekkenwerk, maar het was een sport om het werk af te krijgen en we vonden het stoer dat we konden zeggen dat we wel 30 uur achter elkaar gewerkt hadden. Op kerstavond naar de avondmis, en daar zaten ze dan, de Lamertjes allemaal op een rij. Als mijn vader dan in slaap viel, was dat voor ons het teken dat wij ook mochten gaan slapen. Zo kwam ik een keer thuis en zag mijn vader met bakkerskleren en al in bad liggen. Ik dacht 'die heeft zijn laatste brood gebakken', maar dat was gelukkig niet zo. Hij was zo moe dat hij vergeten was zijn kleren uit te doen.'

Assortiment
'Ook het assortiment verandert continue. Zo hebben we nu een vegan worstenbroodje ontwikkeld dat binnenkort onze winkel ligt. Het volkoren sterbrood is ook een nieuwe aanwinst. Een verrassend lekkere volkorenstol vol vruchten en noten zonder amandelspijs in de vorm van een ster. Sommige dingen veranderen echter niet, zoals de roomboter kerstkrans en staaf en natuurlijk onze weihnachtstol. Deze noemen we zo omdat de naam kerststol te weinig eer geeft aan deze topper in ons kerstassortiment. Beleef het zelf door kleine sneetjes te snijden met een laagje roomboter. Het is net een bonbon. De zonde waard!
Fijne feestdagen!'

Harm Lamers,
de bakkers Lamers

Afbeelding