De Regenboogvlag wappert op Paarse Vrijdag.
De Regenboogvlag wappert op Paarse Vrijdag.

Wethouder bezoekt TBL en ROC de Leijgraaf op Paarse Vrijdag

OSS | Het Hooghuis TBL en ROC de Leijgraaf in Oss staan dit jaar uitgebreid stil bij Paarse vrijdag op vrijdag 13 december. Leerlingen worden gevraagd in het paars naar school te komen. Wethouder Thijs van Kessel bezoekt de scholen.

Op het TBL wordt in alle klassen aandacht besteed aan de LHBT-problematiek. Dat kan gebeuren door middel van het bekijken van een filmpje, het bespreken van stellingen en het gezamenlijk lezen van de PaarseVrijdagKrant. De Leerlingenraad helpt mee met de organisatie, die wordt gedragen door twee docenten en wordt ondersteund door collega's en directie. In samenwerking met Oss Regenboogstad is de fototentoonstelling 'Iedereen mag er zijn' ingericht. Het programma van de dag bestaat onder andere uit een PaarseVrijdagKwis voor alle leerlingen, georganiseerd door de Leerlingenraad, en een gastoptreden van cabaretière Merel Moistra.
Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor LHBT-jongeren zijn. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. LHBT-jongeren vinden vaak school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51 procent van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.

Paarse Vrijdag
Ieder jaar op de tweede vrijdag in december doen scholen door heel Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag laten leerlingen/studenten en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn: dat iedereen recht heeft op een veilige sfeer op school.

Regenboogvlag
Uiteraard wappert de Regenboogvlag op 13 december bij het gemeentehuis en de deelnemende scholen. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag geven gemeente Oss en de scholen een boodschap af aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om open te staan voor diversiteit. Oss is een Regenbooggemeente. Dat is een gemeente die beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI's).