Koningin Máxima opende in september 2018 De Blauwe Kei. Uiterst links staat Harry Vermeulen.
Koningin Máxima opende in september 2018 De Blauwe Kei. Uiterst links staat Harry Vermeulen. Foto: Patrick van Katwijk

De Blauwe Kei presenteert programma: 'Is iets bijzonders gaande'

VEGHEL | De Blauwe Kei heeft dinsdagavond traditiegetrouw een fonkelnieuw theaterprogramma gepresenteerd aan de Vrienden van het theater. Het volledige programma van seizoen 2019-2020 is terug te vinden op www.blauwekei.nl. "Theatermakend Nederland wil graag naar Veghel komen", aldus de directeur van het theater op de Veghelse Noordkade Harry Vermeulen.

Precies een jaar geleden begon Harry aan zijn avontuur bij De Blauwe Kei. Hij blikt terug op een succesvol jaar. "Het theater heeft haar plaats op de Noordkade gevonden. De Blauwe Kei floreert en daar ben ik blij mee." Qua bezoekersaantallen is het een superjaar. "In het jubileumjaar hadden we ongeveer 34.000 theaterbezoekers. Nu gaan we richting de 40.000. Alle records worden gebroken", zegt hij trots.

Recordjaar
Volgens Harry speelt de Noordkade een belangrijke rol in de successen die het Veghelse theater momenteel boekt. "Bezoekers komen van een stuk verder weg. De vijver waaruit wij vissen, wordt steeds groter. In het theaterwereldje wordt er over de Noordkade gepraat. De locatie laat een verpletterende indruk achter bij zowel het publiek als de theatermakers. Theatermakend Nederland weet dat er iets gaande is op de Noordkade. Men wil hier onderdeel van uitmaken. Er is echt iets bijzonders aan de gang", vindt Harry.
Volgens hem willen theatermakers graag spelen in De Blauwe Kei. De gesprekken met de artiesten, impresario's en managers verlopen vaak soepel. Harry vervolgt: "Het theaterseizoen 2019-2020 telt ongeveer 140 voorstellingen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Ik denk en hoop dat we over de 40.000 bezoekers gaan." Dat zou dus betekenen dat De Blauwe Kei aan de vooravond staat van een nieuw recordjaar. Harry knikt: "Al moet ik zeggen dat bezoekersaantallen an sich niet het belangrijkste zijn voor mij. Ik wil gewoon dat er een mooi theaterprogramma staat en volgens mij is dat het geval."

Bijzondere locaties
Nieuw komend seizoen zijn de voorstellingen op bijzondere locaties op de CHV Noordkade. "De Noordkade voelt als één grote speeltuin en die willen we graag zo goed mogelijk benutten. We kunnen zo vreselijk veel kanten op hier", aldus Harry. Zo presenteert De Blauwe Kei Goedemorgen Noordkade!: drie ontspannen zondagochtendconcerten in de Malerij. "De optredens zijn gebaseerd op klassieke muziek, maar net wat anders dan men gewend is. Ik heb zoiets nog nergens eerder gezien", zegt Harry. Daarnaast kan het publiek in een clubsetting in de Podiumzaal genieten van drie sfeervolle concerten en het nieuwe Comedy Café Noordkade.
Harry hoopt in de toekomst nog vaker gebruik te maken van de Koekbouw. "Dat is een hartenwens van ons. De ruimte is natuurlijk prachtig, maar momenteel niet praktisch. Vaste voorzieningen ontbreken, waardoor we nu sporadisch gebruik maken van de Koekbouw. Alleen bij bijzondere evenementen."

In 2019-2020 komen onder andere Theo Maassen, Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Robèrt van Beckhoven, Tania Kross, Ellen ten Damme en verschillende tribute bands naar Veghel. Op toneelgebied komen onder andere Tonio, De Tolk van Java en De Vrouw Die De Honden Eten Gaf. Er is verder een uitgebreid jeugdprogramma. Lees meer over het theaterprogramma van De Blauwe Kei op www.kliknieuws.nl. Daar is ook meer informatie over de kaartverkoop te vinden.

Youp van 't Hek is een van de talloze grote namen die naar Veghel komt.