Aanwonenden van 'Hotel Haps' zien de komst van tijdelijke huisvesting voor maximaal 250 arbeidsmigranten in de buurt van het 'hotel' niet zitten.
Aanwonenden van 'Hotel Haps' zien de komst van tijdelijke huisvesting voor maximaal 250 arbeidsmigranten in de buurt van het 'hotel' niet zitten. Foto: Martijn Schwillens

Laatste woord voor raad bij huisvesting migranten

CUIJK | De gemeente Cuijk zal elk verzoek van ondernemers om tijdelijke (grootschalige) woonvoorzieningen te realiseren voor arbeidsmigranten voorleggen aan de gemeenteraad. Dat zegde wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC) maandag toe bij de raadsvergadering. Bij meerdere fracties is er vrees voor wildgroei en overlast. "De raad behoudt bij initiatieven de laatste stem", aldus Jilisen.

Als eerste gemeente in Oost-Brabant wil Cuijk meewerken aan initiatieven van ondernemers om huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren. In sommige gevallen gaat het om voorzieningen voor 250 veelal uit Oost-Europa afkomstige arbeidsmigranten, die soms een paar maanden maar in enkele gevallen ook langer woonruimte nabij hun werk in de maakindustrie zoeken. "De realiteit is dat er behoefte is aan huisvesting. Het is goed dat de gemeente werk maakt van goede huisvesting voor de mensen die in onze industrie werkzaam zijn", aldus Annoesjka Wintjes (Liberaal LvC).
Die huisvesting mag echter niet ten koste gaan van de leefbaarheid in woonwijken, vinden de politieke partijen in Cuijk unaniem. "Liever één grote plek dan spreiding in de wijk", meent Mariëlle van Zuilen (D66). Haar zorgen werden mede ingegeven door een inspreekster uit Haps, die namens een groep aanwonenden van 'Hotel Haps' haar zorgen uitsprak voor een toenemende overlast als de eigenaar van het pand nabij de A73 toestemming krijgt om op het perceel naast de snelweg vol te bouwen met een woonvoorziening. "Door dergelijke huisvesting lossen we een bestaand probleem op. Er is noodzaak, maar draagvlak is essentieel", verduidelijkt Jilisen, die aangeeft dat elk plan door de raad beoordeeld gaat worden. "Eisen zijn sowieso 24/7-beheer en de voorzieningen moeten voldoen aan de SNF-normen. Goed beheer leidt tot normale leef- en woonomstandigheden en voorkomt overlast. In Venray hebben we zelfs gezien dat de huisvesting zo goed geregeld is dat mensen bij een scheiding zelfs wordt geadviseerd om tijdelijk te gaan wonen in de voorzieningen voor arbeidsmigranten."
De raad stemde in met het voorstel. Alleen de SP was tegen. "Dit druist in tegen onze principes. Wij zijn tegen deze vorm van uitbuiting", aldus SP-raadslid Anton Visscher