Kraanvogelchallenge gaat nu voor de 1000

BOXMEER | De kraanvogelchallenge van Riek Hermans en José Moors voor de Stichting Semmy is een groot succes. De doelstelling (500) is allang bereikt. De teller staat momenteel op 700 en het nieuwe doel is om duizend vogels te vouwen en te laten doneren voor kinderen met hersenstamkanker.

De kleurrijke vogeltjes, voorzien van een persoonlijke tekst, worden in december in de kerstboom gehangen die in de basiliek van Boxmeer komt te staan. "De 'Boom van de Hoop' noemen wij die", vertelt Riek. Mensen kunnen voor één euro een kraanvogel doneren en mogen hier dan een wens opzetten. José: "Deze actie is een groot succes, er zijn al meer dan 700 vogels gedoneerd met veel mooie en vaak emotionele wensen, dus we gaan door." Meedoen? Riek en José zijn op zaterdag 9 november bij Tuincentrum Olieslagers in Boxmeer.


Lezing over water- en moerasvogels

VELP | Voor wie de watervogels in Grave en directe omgeving beter wil leren kennen, houdt IVN Grave een lezing op dinsdag 12 november. In deze lezing komen onder meer futen, aalscholvers, zwanen, eenden, zaagbekken, rallen en bleshoenders voorbij. Allemaal vogels die in de buurt van Grave voor (kunnen) komen.

In deze presentatie gaat Gerard Compiet wat dieper in op de leefwijze en een daartoe aangepaste lichaamsbouw van water- en moerasvogels. Ook wordt aandacht besteed aan andere veldkenmerken, geluid, voedsel, (balts)gedrag, paring, broedgedrag, verzorging van de jongen, predatie, trekgedrag en aantalsontwikkeling. De lezing wordt gehouden op dinsdag 12 november in het buitenhuis van kinderboerderij Buiten-Gewoon, Beukenlaan 8 in Velp. Aanvangstijd is 20.00 uur. Aanmelden kan bij Lia Lobel via 0486-475388 of lobelia@home.nl. Deelname kost 3 euro.


Geologische wandeling

MOOK | De voorlaatste ijstijd, ongeveer 160.000 jaar geleden, zorgde ervoor dat het landschap op de Mookerheide compleet veranderde. Wat is hier nog van te zien? Natuurmonumenten houdt met Vereniging Geopaden Stuwwal op zondag 10 november een excursie over het ontstaan van de stuwwal.

De excursie, die zo'n twee uur duurt, begint om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten op de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan in Mook. De kosten zijn voor leden van Natuurmonumenten 3 euro en voor niet-leden 5 euro. Inschrijven kan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide en dan doorklikken naar agenda.