Gerty Jansen wil met 'Dansend in Balans' zoveel mogelijk mensen bereiken. (foto: Elly Meijnders/Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill)
Gerty Jansen wil met 'Dansend in Balans' zoveel mogelijk mensen bereiken. (foto: Elly Meijnders/Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill) Foto: Elly Meijnders

'Met mijn danslessen wil ik iets betekenen'

BOXMEER | Gerty Jansen wil met 'Dansend in Balans' zoveel mogelijk mensen bereiken. Haar aanstekelijke overtuiging dat zij met haar programma iets voor mensen kan betekenen, heeft mij doen besluiten een gesprek met haar te hebben bij mij thuis.

Door Elly Meijnders

Zij kijkt mij met haar grote ogen dwingend aan: "Dans is heel goed voor de gezondheid. Het bewegen, de muziek, de coördinatie. Alle drie bij elkaar is dans als een medicijn. Heel erg mooi is om te zien dat een eerste les heel moeilijk kan zijn om te doen, maar de zesde of zevende les gaat het gewoonweg fantastisch. De mensen zitten de dagen erna lekkerder in hun vel, zijn soepeler, dat is gewoonweg onbetaalbaar. Voorheen gingen ze alsmaar naar de fysiotherapeut."

Hoe hou je de groepen bij elkaar?
Gerty knikt: "Mijn dansers voelen zich heel veilig in de groep. Het mag ook een dag niet zo goed gaan, als je jezelf niet zo lekker voelt. De muziek is belangrijk in de lessen. Het moet een duidelijk ritme hebben, makkelijk om voor de mensen te begrijpen. Ik werk op thema en zoek daar de muziek bij uit. Als de les een paar keer is herhaald, voel je de dansers ook groeien in zichzelf. Het is niet belangrijk om alleen fysiek te blijven bewegen, je moet je hersenen ook stimuleren om actief te zijn. En in de dansvormen vlecht ik een vorm van valpreventie met o.a. coördinatie training".

Vertel eens iets over de thema's waarmee je de lessen opbouwt?
Gerty begint te glanzen van enthousiasme: "Ik ga mee in de seizoenen, dus heb nu lente en zomer gehad, lekker met je tenen in het zand onder de zon, vakantiegevoel hebben. Maar ik heb ook de musical "Cats" gebruikt met de bewegingen van poezen. Afrika was mooi om te doen, maar soms vragen dansers ook om thema's die ik eerder heb gebruikt. Zo dansen wij nu de tango."

Hoe ben je hiertoe gekomen?
"Ik heb een HBO dansopleiding gehad in Tilburg en heb danslessen gegeven aan leerlingen van alle leeftijden. Toen kwam Dance for health in mijn leven. Ik heb een cursus gevolgd en ben voor mezelf begonnen. Dansen is altijd mijn passie geweest. En nu wil ik met mijn danslessen iets betekenen voor mensen die in de gewone reguliere lessen niet kunnen meedoen en toch willen bewegen. Mensen worden ouder hé, een beetje langzamer. En of je nu Parkinson hebt of niet, je kunt gewoon meedoen. En ik word er gelukkig van als ik zie dat het zo goed met de mensen gaat."
'Dansend in Balans' is in de ochtend op maandag in Venray, op dinsdag in Gemert en op donderdag in Boxmeer. Ieder mag twee keer gratis meedoen. Meer informatie via tel. 06-30499240 of kijk op www.dansendinbalans.nl