'Bij elkaar op de koffie': Moldavië

CUIJK | De werkgroep Padbroek Ontmoet in Cuijk organiseert maandelijkse bijeenkomsten onder het motto 'Bij elkaar op de koffie'. Op dinsdagmorgen 12 november vertelt Jan Broeders over recente ontwikkelingen binnen de zorg voor gehandicapten in Moldavië.

De Moldavische Republiek, ingeklemd tussen Roemenië en de Oekraïne, behoort tot de armste landen in Europa. Er wonen veel mensen die na de kernramp van Tsjernobyl in 1986 naar Moldavië zijn gevlucht. Geld voor een eigentijdse zorg voor ouderen of mensen met een handicap is er amper. Ondersteuning komt van de rijkere landen in het Westen, onder andere van Nederland. Sinds 2000 is Jan Broeders met tussenpozen betrokken bij dit land. Het meest actief was hij in jaren 2011-2016. Vanwege zijn ervaring in Roemenië was hem gevraagd te helpen bij een meer eigentijdse opzet van een zorg voor gehandicapte kinderen in rayon Hîncesti. Uiteraard is er ook volop ruimte voor vragen.
De bijeenkomst wordt gehouden in Het Doehuis in Cuijk (in de wijk Padbroek) van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.