Nick Hofland, van de Radboud Universiteit, vertelt tijdens de lezing over het onderzoek naar de invloed van neonicotinoïden op insecten en de vogels die weer van deze insecten leven.
Nick Hofland, van de Radboud Universiteit, vertelt tijdens de lezing over het onderzoek naar de invloed van neonicotinoïden op insecten en de vogels die weer van deze insecten leven. Foto: Leon Voskamp

Grote insectensterfte, is dat erg?

GENNEP | Een mens leeft naar verhouding best lang, de vaak langzame veranderingen in Nederland worden dan uiteindelijk toch opgemerkt. Degene met al wat meer kilometers op de teller weten het wellicht te vertellen; vroeger waren er veel meer insecten.

Nick Hofland, van de Radboud Universiteit, vertelt op donderdag 21 november tijdens een lezing over het meerjarige onderzoek waar hij de grote drijfveer van is, naar de invloed van neonicotinoïden (wellicht bekend van een mogelijke oorzaak voor de bijensterfte) op insecten en de vogels die weer van deze insecten leven. Met medewerking van enkele vogelwerkgroepen is er de laatste jaren in meerdere onderzoeksgebieden de insectenpopulatie en de broedsels van enkele vogelsoorten gevolgd: welke en hoeveel insecten komen er voor? Hoeveel eieren leggen de vogels? Hoeveel komen er uit? In welke conditie zijn ze? Hoeveel vliegen er uit? En zit er verschil in overleving? Deze onderzoeksgebieden zijn landelijk verdeeld zodat er onderling vergeleken kan worden. Ook het spraakmakende onderzoek over de insectensterfte in Duitse natuurgebieden komt aan bod.
De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in IVN Maas en Niers gebouw, Kampweg 10 in Gennep. De entree is 2,50 euro. Koffie, thee en een koekje zijn verkrijgbaar tegen minimale kosten.