Henri van Zandvoort
Henri van Zandvoort Foto: Ronald Goudberg

"We zijn één grote familie"

Om 5.15 uur, zelfs nog voordat de hanen kraaien, is het al dag voor Henri van Zandvoort. Een half uur later opent hij de poorten van zijn gelijknamige elektrotechnische bedrijf. De muziek gaat aan en de eerste koffie stroomt uit het automaat. Elke werkdag. Zijn kantoordeur blijft tot het einde van de middag open, want je weet nooit wie er even binnen wil wippen.

"Mensen weten dat ik zo vroeg op de zaak ben en medewerkers maken daar gebruik van. Soms staan ze om zes uur bij me binnen", vertelt Henri. "Dan hebben we alle tijd om het níet over het werk te hebben, maar bijvoorbeeld over de situatie thuis."

Lucht onder de schoenen?

Henri staat voor iedereen klaar, ook al heeft hij zo'n veertig man rondlopen, en dat wordt gewaardeerd. Niet voor niets staan veel medewerkers al vijftien jaar of langer op de loonlijst en één van hen zelfs al sinds de oprichting in 1997. "Dat is onze kracht", aldus Henri. "En het betaalt zich ook terug. Als ik op een zaterdag tien jongens nodig heb voor een klus, dan heb ik ze. Natuurlijk kom ik dan wel even kijken en neem ik worstenbroodjes of een frietje mee."

Een kleine moeite, maar een groot gebaar. Ook al zal het er bij veel bedrijven anders aan toegaan, Henri vindt het allemaal heel normaal. Hiërarchie bestaat niet voor hem en hij is benaderbaar voor iedereen. De Geffenaar zit simpelweg zo in elkaar. "Ons pap zei altijd: 'Als er lucht onder oe schoenen zit, stoemp ik oe weer naar beneden'. Daarmee bedoelde hij natuurlijk dat ik met beide benen op de grond moest blijven staan."

Dorps

Henri praat plat Brabants en zijn vader deed niet anders. Voor de medewerkers van H. van Zandvoort Electrotechniek is dat geen probleem, want bijna alle medewerkers komen uit Geffen, Oss, Heesch, Vinkel of Schaijk. Zij worden er niet perse op uitgekozen, maar het zorgt automatisch voor een klik. Henri: "We zijn één grote familie en het duurt nooit lang voordat nieuwelingen daarin opgenomen worden. Onlangs zijn we met z'n allen, ook vrouwen en kinderen, een dag naar de Efteling geweest. Daar hebben we een prachtige middag gehad met veel saamhorigheid."

Eén aanspreekpunt

Uitstapjes, de sinterklaasviering, een kerstborrel: het is erg gezellig én belangrijk. Maar de handen moeten natuurlijk ook uit de mouwen. H. van Zandvoort werkt veel voor bouwbedrijven uit de omgeving en heeft een mooi portfolio met projecten uit de regio. Het liefst is Henri actief in de utiliteitsbouw. "Daar zit alles in: van elektra tot en met de toegangscontrole en van een lichtplan tot en met de camera's. Zo hebben we laatst voor 15.000 vierkante meter aan hallen en 2.000 vierkante meter aan kantoor alles ingetekend, uitgewerkt en gaan we binnenkort aan de uitvoering beginnen. Het is prachtig om hier met een heel bouwteam aan te werken. En voor opdrachtgevers is het fijn dat ze maar één aanspreekpunt hebben."

Projecten

Vol trots vertelt Henri over zijn paradepaardjes en het werk wat nog in voorbereiding is. Hij besluit met een sprekende anekdote. "Een klant kwam bij me binnenlopen, gooide de tekening van zijn nieuwe pand op tafel en vroeg om een flesje bier. Daarna hebben we elkaar nooit meer gesproken, maar we hebben het wel gemaakt. We hebben er zelfs de prijs Project Spotlight 2018 mee gewonnen. Dat is een award van Philips voor het mooiste project met led-verlichting."

Het tekent het vertrouwen dat opdrachtgevers in H. van Zandvoort hebben. Waarom is dat eigenlijk zo groot? "Omdat we het waarmaken. We doen gewoon wat we zeggen. En áls er ooit wat voorvalt, staat de deur open en lossen we het op."

Henri van Zandvoort